Клинтън: «Ако дадем шанс на Тръмп, това ще бъде празник за Кремъл!»

лиВладимир Путин иска да разбие Европа, а намеренията на Доналд Тръмп да се откаже от НАТО само ще помогнат на Кремъл, заяви Хилъри Клинтън в своята предизборна реч в Калифорния. Според думите на бившия държавен секретар на САЩ, подобни външнополитически решения ще се превърнат в «опасен сигнал» както за приятелите, така и за враговете на Америка.

 

Хилъри Клинтън, кандидат за президент на САЩ:

 

«Миналата година в изказването ми в Ню Йорк и Минеаполис ви представих плана за унищожаването на ИД в Близкия Изток, по целия свят и тук, в САЩ. Последните събития само подчертават спешността на тази мисия.

 

Първо, ние трябва да унищожим крепостите на ИД в Ирак и Сирия. Коалицията трябва по-активно да нанася удари по бойците, техните лидери и инфраструктурата.

 

Второ, ние трябва да ликвидираме глобалната терористична мрежа, обезпечаваща ги с пари, оръжие, пропаганда и бойци. Това означава целенасочени усилия за борба с разклоненията на ИД от Либия до Афганистан.

 

Трето, тук, в нашата страна, трябва да заздравим защитата и способността си да удържим удара. Трябва да противодействаме на всеки етап, предшестващ атаката: да сплашим потенциалните терористи, да разкрием престъпните им замисли и да предотвратим тяхната реализация.

 

Ще трябва да решим и щекотливия проблем, който е особено актуален тук, в Областта на залива Сан-Франциско — проблема със сигурността и гражданските свободи, свързан с шифровката на мобилните устройства и съобщения. В случая с  Apple, вероятно, ФБР са открили необходимите пътища, но ще има и нови ситуации, други обстоятелства и други изводи. Затова създателите на технологиите и държавата трябва да престанат да гледат един на друга като на врагове, те трябва да започнат да си сътрудничат в името на защитата на нашата сигурност и неприкосновеността на частния ни живот.

 

Ако обърнем гръб на нашия алианс или започнем да шантажираме съюзниците чрез тяхната сигурност, това ще означава отказ от всичко, което са постигнали американските лидери — от двете партии — за последното десетилетие. А това ще стане опасен сигнал както за нашите приятели, така и за враговете ни.

 

Путин вече се надява да разцепи Европа. Ако дадем шанс на господин Тръмп, това ще бъде празник за Кремъл!

 

Това ще увреди сигурността на Америка и ще направи света по-опасен. И когато кандидатите от Републиканската партия, такива като Тед Круз, призовават да се отнасяме с американските мюсюлмани като с престъпници, да провеждаме расово профилиране на районите, населени главно с мюсюлмани, това е неправилно, контрапродуктивно и опасно.

 

Ако аз стана президент, САЩ няма да практикуват изтезания където и да е по света, дори по отношение на враговете ни, без да уважаваме човешкия живот и правата на човека.

 

Америка няма да се свие от страх и няма да се крие зад стени. Ние ще поведем света след себе си и ще постигнем успех. В продължение на цялата своя история ние твърдо гледахме в очите злото и няма да отвърнем погледа си — и когато воювахме с фашизма, и когато водехме студената война, и когато проследявахме бен Ладен.

 

Ще победим и Ислямска държава. Нито един враг или противник не бива да недооценява решимостта на американския народ.

 

В ефир на 23 март 2016 година

 

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...