Политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е нацелена на пълно унищожаване на инакомислието в страната. 

Жертви на такъв подход стават всички категории от населенето- от децата до старците, пише американското издание Foreign Policy.

 

 

В провинция Диарбекир последните месеци протича спецоперация на турските военни, срещу бойците на РПК ( Работническа партия на Кюрдистан), призната в редица страни за терористична. Но жертви на бойните действия все по-често става гражданското население от Юго-източна Турция.

 

 

21

 

Foreign Policy цитира майката на едно от убитите момчета от военните:

« Вижте ги, та те се просто деца! Как тези деца могат да са терористи?» По разказа на майката, не винаги телата на мирните жители могат да бъдат прибрани от улиците заради продължаващите обстрели.

 

22

 

 

Турция има основания да се страхува от ръста на тероризма, пишат  Foreign Policy— заради дейността на терористичната групировка « Ислямска държава» и заради акивизацията на РПК, но в последно време думата «тероризъм» на практика е наравно с понятието «инакомислие», несъгласие с турското правителство.

 

» Инакомислещи хора- журналисти, правозащитници, академици, опозиционни политици- биват арестувани с обвинения в разпространение на терористична пропаганда, или дори в държавна измяна отбелязват в статията.

 

 

Разширяването на понятията » терорист» и » съучастници на терористите», резюмира изданието, е довело до това, че към терористи с причисляват не хора, които държат в ръцете си бомби, но и такива, които държат просто химикал и изразяват мнение.

 

 

 

Турските власти от декември миналата година провеждат антитерористични операции в редица населени с кюрди региони в юго-източната част на страната, където протичат и улични сблъсъци с членовете на РПК. По данни на генщаба на Военните сили на Турция, от средата на декeвмври в районите на провеждане на антитерористичната операция, са унищожени над 1000 кюрдски бойци. Но представители на прокюрдската Партия за демокрация на народите твърдят, че в хода на така наречената антитерористична операция, турските военни сили са избили стотици мирни граждани. Темата за турската агресия срещу кюрдското население се повдига нееднократно в последно време, и много световни лидери осъдиха такова поведение, опитвайки да привлекат общественото внимание и организации защитаващи човешките права, проведени бяха журналистически разследвания представящи факти и доказателства за турската агресия.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;