Съдът на Европейския съюз задължи Украйна да изплати на екс-президента Виктор Янукович и неговите синове над 170 хиляди фунта стерлинги (над 240 хиляди долара) компенсация след загубата на делото за отмяна на санкциите, написа във Фейсбук в петък вечерта екс-министърът на правосъдието на Украйна Елена Лукаш.

 

На 22 февруари 2014 година в Украйна се смени властта, новото ръководство реши да привлече към отговорност Янукович и много бивши чиновници и политици. ЕС на 5 март 2014 година въведе санкции по отношение на много граждани на Украйна, сред тях бяха Янукович и неговите синове Александър и Виктор — като «лица, по отношение на които Украйна води разследване във връзка с участието им в престъпления, свързани с разхищаване на украински държавни средства и тяхното незаконно изнасяне». Голяма част от присъстващите в списъка оспорват законността на санкциите на ЕС в Съда на ЕС.

 

Лукаш добави, че по молба на украинската власт ЕС е наложил върху редица лица безсмислени имуществени санкции. Но е била гарантирана възможността да се обжалва това решение пред Съда на ЕС в Люксембург.

 

«Много се възползваха от това. И за много тези санкции вече са отменени», — добави тя.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;