Руската военна кампания в подкрепа на Асад се обърна в истински успех за Москва. Русия не само укрепи позициите си, но и доказа на целия свят ефективността на своята многогодишна програма за модернизация на въоръжените сили, отбелязва Vice News.

 

Първите плодове на руската модернизация светът усети в Крим през 2014 година и по-късно в небето над Сирия.

 

С действията си в Крим — макар Москва да отрича това — Русия показа, че може да използва «добре подготвени и дисциплинирани войници за провеждане на бързи, ефективни кампании, една от които завърши със завземането на голям къс земя», пише изданието.

 

А в Сирия Москва демонстрира явен прогрес в употребата на сила далеко от своите граници, а също видими промени в своя арсенал.

 

Русия и преди успешно водеше войни. Пример за това може да послужи нейното «нахлуване» в съседна Грузия през 2008 г. Тогава силите на Москва надмогнаха грузинските, но заедно с това се откриха редица сериозни проблеми в областта на организацията, разузнаването и командването, счита изданието. По време на кампанията, която продължи по-малко от седмица, Русия дори изгуби няколко самолета заради погрешно водене на огън по своите позиции. За сравнение: по време на сирийската кампания Москва изгуби само един самолет, който бе свален от Турция.

 

«Ако тогава кажехме, че през 2016 г. те ще разположат войските си в Сирия, ще използват модернизирани военно-въздушни сили и ще провеждат военно-въздушна кампания в продължение на месеци без каквито и да било загуби, че ще извършват фото-снимки от дронове и спътници, това би прозвучало като фантастика», — твърди аналитикът от американския Център за военно-морски анализ Майкъл Кофман.

 

Фантастиката стана реалност благодарение на мащабната програма за модернизация, която към 2020 г. трябва да обхване 70 % от целия арсенал на Русия. Впрочем, тази амбициозна цел Москва преследва не само, за да се хвали, отбелязва изданието.

 

«Модернизацията стана ключов елемент от външната политика на най-голямата държава на земята, наследничка на свръхдържава, която от времето на разпада на СССР през 1991 г. нямаше сили да възстанови авторитета си, основан на способността й да води ефективни бойни действия срещу когото и да било, в която и да е точка на планетата, по което и да е време. Путин искаше да промени това», — пише изданието.

 

Да се върне способността на Русия да се държи като свръхдържава  — това е водещият «постулат» в политиката на Владимир Путин.

 

«Русия се чувства като обкръжена от враждебни противници, затова модернизацията в техните очи в голяма степен има отбранителен характер. Те цели главно увеличаване на своя потенциал, за да може не само Грузия, но и НАТО, а и Китай да я възприемат сериозно», — пояснява главният научен сътрудник към Центъра за военно-морски анализ към Харвардския университет Дмитрий Хоренбург.

 

Русия постигна значителен успех във формирането на сили, отличаващи се с по-висока оперативна готовност и организираност. Москва укрепи своята въздушна мощ и усъвършенства средствата за противовъздушната отбрана, счита изданието. В Сирия, където тя защитаваше въздушното пространство с помощта на високотехнологични ракети и изтребители, Русия твърде убедително демонстрира надеждността и далечният радус на действие на своето въоръжение.

 

Едно от най-явните промени, което донесе модернизацията на руските въоръжени сили, беше повишаване на мобилността. Оптимизацията на системите за контрол и управление, е твърде важно постижение, отбелязва изданието.

 

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;