Руската военна кампания в подкрепа на Асад се обърна в истински успех за Москва. Русия не само укрепи позициите си, но и доказа на целия свят ефективността на своята многогодишна програма за модернизация на въоръжените сили, отбелязва Vice News.

 

 

«Ако тогава кажехме, че през 2016 г. те ще разположат войските си в Сирия, ще използват модернизирани военно-въздушни сили и ще провеждат военно-въздушна кампания в продължение на месеци без каквито и да било загуби, че ще извършват фото-снимки от дронове и спътници, това би прозвучало като фантастика», — твърди аналитикът от американския Център за военно-морски анализ Майкъл Кофман.

 

 

 

«Русия се чувства като обкръжена от враждебни противници, затова модернизацията в техните очи в голяма степен има отбранителен характер. Те цели главно увеличаване на своя потенциал, за да може не само Грузия, но и НАТО, а и Китай да я възприемат сериозно», — пояснява главният научен сътрудник към Центъра за военно-морски анализ към Харвардския университет Дмитрий Хоренбург.

 

Да се върне способността на Русия да се държи като свръхдържава  — това е водещият «постулат» в политиката на Владимир Путин.

Тагове: ; ; ;