Турция предриема действия, с които се опитва да провали режима за прекратяване на огъня в Сирия и да предизвика изостряне на ситуацията, заяви в интервю говорителят на Съвета на федерацията на Русия Валентина Матвиенко.

 

 

12

«Опити да се провали режима за  прекратяване на огъня, да се изостри ситуацията в Сирия се предприемат. Включително и от Турция, която изначално преследва геополитическите си интереси в Сирия. Турция продължава обстрелите по кюрдското население, въпреки постигнатите споразумения, резолюциите на Съвета за Сигурност на ООН това не е допустимо»- каза Валентина Матвиенко.

 

По думите й,  мотивите на такава политика са очевидни- явно някой не може да се примири с това, че са съкратени обеми на добиване и продажба на нефт, с което се занимават активно в Турция.

 

 

» Ние смятаме за изключително важно, стриктното спазване на споразуменията за примирие. Необходимо е съвместно да постигаме това, и всички сили имащи влияние в Сирия, да седнат на масата за преговори в рамките на женевския процес, да реализират поетата » пътна карта» — подчерта още говорителят на Съвета на федерацията на Русия.

 

 

Валентина Матвиенко отбеляза, че в резултат на усилията от страна на Русия сериозно е снижено ресурсното осигуряване на ИДИЛ и други международни терористични организации, включително ограничаване на получаването на финансови средства и доставки на оръжие.

 

 

20

 

» Необходимо е продължаване на усилията по разгромяването на тероризма. И Русия, и САЩ, други влиятелни държави в близкоизточния регион правят това»- заяви Валентина Матвиенко.

Припомняме, че след журналистическо разследване бяха обнародвани нови факти и доказателствата за връзките на Турция с ИДИЛ.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;