В четвъртък четири от петте партии, влизащи в предишната управляваща коалиция, се съгласиха да започнат преговори за създаването на обновен алианс.

Веднага след това техните представители започнаха консултации за състава на кабинета начело с Владимир Гройсман, който се съгласи да замени Арсений Яценюк.

 

Самият Гройсман е земляк на президента Петро Перошенко, влиза в кръга на най-приближените съратници на лидера на държавата. Преди да попадне в голямата политика той е бил кмет на Виница девет години.

Според проведеното от телевизия NewsOne допитване, 63 % от зрителите, позвънили в студиото, подкрепят кандидатурата на новия премиер, 37 % предпочитат стария.

Гройсман в четвъртък вече назова трима кандидати за бъдещото правителство. Това са бившият вице-премиер на Словакия Иван Миклош и двамата заместник министри на икономическото развитие — Ю. Ковалив и Максим Нефедов.

 

«Това са нови и квалифицирани хора, които могат качествено да работят и да отговорят на тези призиви, които стоят пред нас»,  — заяви кандидатът за премиер.

 

В близките дни ще стане ясно ще има ли нови хора, както твърди Гройсман, или ще останат приближените към един или друг политически лидер в новия кабинет.

 

На този етап, според източници, новият министерски съвет се разиграва главно между двете сили — «Блока на Петро Порошенко» и «Народния фронт» на Яценюк.

 

Тагове: ; ; ; ; ;