Министерството на отбраната на Русия е принудено да реагира на нарастването на военния потенциал на НАТО в Европа, в това число и на непосредствената близост до руските граници, заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

 

«НАТО продължава да увеличава военния си потенциал в Европа, в това число в непосредствена близост до руските граници. Без съмнение, тази ситуация не може да не ни безпокои. Ние сме принудени да реагираме», — каза министърът, подчертавайки, че ситуацията по отношение на западното стратегическо направление заслужава особено внимание.

 

По-рано Шойгу съобщи, че се планира формирането на три нови дивизии в западно направление. Освен това, още през есента на миналата година Шойгу заяви, че през 2015 г. в окръга са сформирани около 30 съединения и войски части.

 

Шойгу припомни, че през 2016 г. Западният военен окръг ще получи над 1 100 единици нова и модернизирана военна техника.

 

По-рано командващият войските на окръга Андрей Картополов посочи, че военните ще получат най-новите изтребители Су-35, самоходни гаубици «Коалиция-СВ» и «Мста-СМ», зенитни ракетни системи С-400.

 

Шойгу добави, че през 2016 година само в този военен окръг ще бъдат проведени около 300 внезапни проверки и над 800 мероприятия по оперативната и бойна подготовка.

 

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;