Вицепремиерът на България Румяна Бъчварова по време на срещата на вътрешните министри от страните-членки на Европейския съюз отбеляза, че трябва да се действа бързо за изпълнение на антитерористичния план, около който страните от европейското семейство са се обединили. Тя се солидаризира с общите мерки за проследяване на терористи и превантивни мерки срещу граждани от ЕС на младежка възраст. Вътрешният ни министър се солидаризира още и с решението за обмен на разузнавателни данни между страните. 

 

Ето какво каза Румяна Бъчварова още по време на срещата:

 

«Трябва да признаем факта, че терористите ни изпреварват. Ние вървим крачка след тях. Затова трябва да сме много по-бързи и ефективни. Основният въпрос, който стои пред нас е коя е причината за  това явление. Защо млади хора, които са родени и социализирани в Европа толкова много се радикализират, че искат да я унищожат».

 

 В България няма общности, където се насажда радикализъм, според Бъчварова:

 

«Нямаме информация за наличие на такива общности, в които да се събират лица, които застрашават сигурността. Нямаме чуждестранни бойци, ние регистрираме тези, които са заподозрени за такива на влизане или излизане, но на територията на България към момента нямаме такова място и такава общност».

Тагове: ; ; ; ; ;