Ръководителят на отдела по международни въпроси на Русия Алексей Пушков с внимателен оптимизъм оценява резултата от преговорите между държавния секретар на САЩ Джон Кери и президента на Русия Владимир Путин в Моква: качествен напредък в политиката на САЩ по отношение на Русия няма, но има «податки за възможно снижаване на напрежението».

 

В сряда Кери пристигна на двудневна визита в Москва. За тази година това е третото посещение на американското външно министерство в Русия. В четвъртък се състоя среща на държавния секретар с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, по-късно през деня в Кремъл се проведоха преговори с участието на президента на Русия Владимир Путин, Лавров и Кери, които продължиха четири часа. След преговорите Лавров и държавният секретар на САЩ дадоха съвместна пресконференция и направиха изявления по въпросите за двустранните отношения и сирийското регулиране.

 

«Бих се отнесъл към резултатите от преговорите с много внимателен оптимизъм, имайки предвид, че на този етап качествени промени в политика на администрацията на Обама по отношение на Русия няма», — заяви Пушков.

 

Според него, проведените преговори са първата, но съвсем не решаваща крачка, за да може напрежението да премине към по-ограничено такова от страна на САЩ.

 

«Това не е качествена промяна на ситуацията, това са първите податки за снижаване на напрежението, този въпрос е в центъра на обсъжданията във Вашингтон. Линията на Кери не единствената линия в администрацията на Обама, има и други линии, насочени съм пълната и тотална конфронтация», — отбеляза Пушков.

 

Според него, отношенията между Русия и САЩ се намират в много противоречив етап.

 

«Ако Кери подчертава необходимостта от взаимодействие и важността на подобен род обмяна на мнения, то министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заявява, че Русия е главната заплаха и основният проблем на САЩ . Т.е. в самите Съединени Щати върви противоборство по повод отношенията с Русия», — подчерта Пушков.

 

Депутатът посочи, че САЩ не се отказват от санкциите срещу Русия.

 

«В условия на санкции е много трудно да се говори за възстановяване на доверието и за преход към конструктивно партньорство», — каза лидерът на комитета към Държавната дума на Русия.

 

Освен това, САЩ оказват натиск върху съюзниците си, преди всичко над Европейския съюз, за да може той също да се придържа към санкционната политика по отношение на Русия и към единна политика в рамките на НАТО, отбеляза Пушков.

 

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;