В сряда държавният секретар на САЩ започва двудневна визита в Москва, която ще се превърне в неговото трето посещение в Русия от началото на военната й операция в Сирия. Според аналитиците, визитата на Кери в Русия е символ на успешната операция на Русия в Сирия.

 

«Джон Кери за по-малко от година три пъти беше в Русия. Това е много интересно. Днес не Москва се моли, точно обратното — Вашингтон моли Москва», — казва ръководителят на отдела за изучаване на външната политика към Центъра за изследване на въпросите за развитието на Китай Ван Ченцай, наричайки визитата на Кери в Москва символ на успешната операция на Русия в Сирия.

 

Отбелязваме, че по време на визитата си в Русия през декември 2015 г. Кери заяви, че в процеса на преговорите вниманието е акцентирано върху политическото регулиране, по време на което сирийският народ ще успее да реши бъдещето на страната си. Това означава, че Кери е приел позицията на Русия, че съдбата на Башар Асад ще се решава от сирийския народ.

 

От МВнР на Русия съобщиха, че по време на визитата на Кери в Москва страните ще обсъждат сирийския въпрос. Правителствената войска на Сирия с подкрепата на ВКС на Русия постигнаха големи успехи, а президентът на Русия, обявявайки за извеждането на основната част от военния контингент от Сирия, отбеляза, че при необходимост Русия е способна да увеличи групировката в Сирия до необходимите размери само за няколко часа. Аналитиците твърдят, че на този фон Вашингтон вероятно ще приеме позицията на Русия за Сирия по почти всички въпроси.

 

Ван Ченцай счита, че Русия по време на военната операция в Сирия е демонстрирала статус на държава и се е върнала на световната арена. Това е мнението и на директора на Института за Русия към Китайската академия за съвременни международни отношения Фен Юйцзюн. Той счита, че военната операция на Русия в Сирия действително е постигнала целите си.

 

«Военната операция в Сирия позволи на Русия да принуди САЩ да седнат на масата на преговорите на фона на възможната пряка конфронтация с Русия в Сирия, а не да игнорира Русия и абсолютно да маргинализира нейния статус в международната политика. От тази гледна точка Русия постигна своята тактическа цел», — отбелязва Фен Юйцзюн.

 

Според специалистите, военната операция на Русия в Сирия срещу екстремистката групировка ИД е сближила Русия и Запада, а извеждането на войските от Сирия демонстрира искреност при провеждането на преговорите по сирийския въпрос и ще помогне за подобряване на отношенията със западните страни начело със САЩ и ЕС.

 

Публикувано на 24 март 2016 година

 

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;