Около 80 сътрудници на хуманитарни агенции към ООН са загинали при изпълнение на задълженията си в Сирия  за петте години на конфликта в страната, се казва в изявление, разпространено в Деня на солидарността със задържаните и изчезналите безследно сътрудници.

 

Според изявлението на хуманитарния координатор на ООН за Сирия, от март 2011 година в Сирия са загинали 17 работници на ООН, 53 членове и доброволци от Сирийския Червен Полумесец и осем сътрудници на Палестинското общество на Червения Полумесец.

 

В бройката не са включени работещите по хуманитарно направление представители на неправителствени организации. Според данни от ООН, само от 1 януари 2015 г. в Сирия са загинали най-малко 55 човека. Съобщава се също за стотици медицински работници, загинали по време на конфликта.

 

«Най-голяма опасност за хуманитарните работници представлява работата в конвоите. Така загинаха много хора- Някои, включително медицински персонал, бяха убити в своите домове или на улиците по време на сблъсъци», — съобщи заместник официалният представител на генералния секретар на ООН Фархан Хак.

 

До момента 35 сътрудници на световната организация са задържани или са пропаднали безследно, болшинството от тях са от Близкоизточната агенция на ООН.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;