Кралят на Бахрейн Хамад бен Иса ал-Халифа призова страните от Перийския залив да окажат «всестранно съдействие» на Русия и на външната политика на нейното ръководство, пише в съобщението от Съвета на мюфтиите в Русия след преговорите в Бахрейн на лидера на СМР Равил Гайнутдин и краля на Бахрейн.

 

«Президентът на Русия провежда мъдър политически курс, чрез тази политика Русия утвърди своето достойно място в международната политика. Трябва да му окажем всестранно съдействие. Има много направления, по които страните от Персийския залив могат да си сътрудничат с Русия», — казал кралят на Бахрейн, чийто думи се цитират в прессъобщението.

 

Според него, перспективните сфери в сътрудничеството с Русия са културата, икономиката и селското стопанство.

«С пълна отговорност заявявам, че имаме огромно желание да взаимодействаме с Русия. Отговорните лица от нашите държави трябва по-често да посещават Русия», — заявил Хамад бен Иса ал-Халифа.

 

Кралят признал, че «за съжаление западните медии не винаги правилно говорят за Русия».

 

«Същата е ситуацията и с Бахрейн. Много жалко, че обикновените граждани получават така недостоверна информация», — добавил той. 

 

Бахрейнският лидер също счита, че трябва да се подпише договор за взаимодействие и сътрудничество между Съвета на мюфтиите на Русия и съответното ведомство в кралството.

 

На свой ред мюфтията Равил Гайнутдин отбелязал, че руските мюсюлмани внимателно са проследили неотдавнашната визита на краля на Бахрейн в Русия, в частност неговата среща в Сочи с президента на Русия Владимир Путин.

 

«Вие, Ваше величество, сте привърженик на мирните решения по много от международните проблеми, Вие сте активен на международната арена. Всичко това е благодарение на Вашия мъдър политически курс и на Вашите лични качества», — заявил председателят на СМР.

 

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;