Терорът е старо оръжие. Той се подхранва от публичността.  Трябва да сме умерени в популяризирането на проявите на терористите. Средствата за масова информация трябва да „информират“, а не да полудяват, пирувайки на гърба на поредното насилие, пише Саймън Дженкинс  за атентатите в Брюксел за The Guardian.

 

Целта на тероризма не е да убива. Той има политически каузи, възползвайки се публичността, която му предоставят средствата за масова информация.

 

Повече от очевидно е, че  атентатите в Брюксел са свързани с терористичните актове в Париж през 2015 година и със залавянето на участника в тях  Салах Абдеслам през изминалия петък.

 

Силита на убийствата на терористите произлиза от човешката реакция от тях, от емоционалната реакция, която избухва в обществото и от реакцията на политиците. Масовата публичност и политическите реакции са „полезните идиотщини“ на терористите. Те ги подхранват.

 

Няма  начин човешката общност да се имунизира срещу тероризма. Екстремистите са непредвидими, не можем да я предпазим от тях. Няма полицейска сила и надзор, няма армия или флот, ракети или ядрени оръжия, които да ни опазят от тях. Разузнаването може да има по-големи успехи, но бомбаджиите и убийците ще минат през всяка клопка.

 

Политическият терор е стар като войната. Още от времето на римските легиони до Bomber Command, всяването на ужас сред  цивилното население е неизменното стандартно оръжие.

 

„Борба с тероризма“ е толкова безсмислен термин, колкото и „борбата срещу оръжията“.

 

Но не е безсмислено да спрем да подхранваме яростта, която поражда тероризмът, за да намалим внушенията, които целият самите терористи.

 

Нуждаем се от по-мъдра външна политика, а не от тази, която  западните държави демонстрират по отношение на мюсюлманския свят в последните десет години.

 

Второ, нуждаем се от търпение и сдържаност при популяризирането на тероризма и същото по отношение на политическите си реакции от него.

 

Медийното отразяване на всеки терористичен акт е безотговорно към обществото. Средствата за масова информация трябва да „информират“, а не да стигат до полудяване, пирувайки над жертвите на терористите.

 

Съвременният тероризъм има да цел да ликвидира  западното общество, да покаже, че либералната демокрация e шарлатания и да призове към гонение срещу мюсюлманите.

 

Полицията и специалните части не смеят да признае, че има неща, от които не могат да ни опазят. След всеки инцидент те иска повече пари и все по-голяма власт. Не трябва да им се дават.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;