Журналистите от RT проведоха собствено разследване над неотдавна освободените от ИД сирийски градове Шадади, Румилан, ал-Камишли и Тел Абияд. Откритите там документи доказват, че сътрудничеството на Ислямска държава с Турция може да се окаже значително по-голямо от незаконната търговия с нефт. Материалите са само малка част от уникалните находки на руските журналисти.

 

Нефтът за Турция

 

Основа на икономиката на терористите от Ислямска държава си остава нелегалната търговия с нефт. За да бъде той продаден, трябва да се предложат ниски цени. Документите, открити в щаб-квартирите на ИД в град Шадади, показват, че цените са били не просто ниски, а дори шокиращи.

 

Ето една таблица. Тя показва колко нефт е продаден, на каква цена, има също бележки — «исках да взема повече, но не ми провървя», «останаха 50-75 борела» и др.

 

Съдейки по всичко, бойците много професионално са водели отчет за продадения нефт, твърдят авторите на филма.

«Местните жители са най-добрите свидетели на това, къде се е продавал нефта, защото те са живели във времената н ИД и болшинството от тях са работели за Ислямска държава».

Нефтът попадал в посредници от Рака и Алепо, които го транспортирали и често при това споменали Турция», — съобщават документалистите.

 

 

Списък на шофьорите и камионите, превозващи нефт от контролираните от ИД територии.
Списък на шофьорите и камионите, превозващи нефт от контролираните от ИД територии.
Квитанция за продажба на нефт от ИД
Квитанция за продажба на нефт от ИД

 

На 23 януари само от продажбата на нефт са спечелени $146722,6. Цената на нефта започва от 46 цента за барел. Например, от Фарах са били натоварени 144.85 това необработен нефт по %70 долара за тон. Средната цена за барел нефт от ИД е по-висока — $13, което все пак е значително по-ниска от реалната й пазарна стойност.

Единственият логичен покупател на нефта от ИД била Турция, защото бойците можели да доставят суровината само по суша.

 

За връзките между Турция и ИД по въпросите за търговията с нефт Русия говори многократно. Още в началото на декември 2015 година руското Министерство на отбраната представи фактически доказателства за закупуването от Турция на нефт от Ислямска държава.

 

Турският печат — виза за ИД

 

Другите интересни находки са открити от журналистите от RT в болницата в Шадади, която бойците се опитвали да държат под контрол дори тогава, когато останалата територия на града била вече освободена.

 

Тук е открита лента на шахид и брошура «Как да провеждаме идеална борба с престъпния режим на Асад». Най-интересната част от находките са изходните данни на книгата. Тя е отпечатана в издателство в Истанбул, което добре се вижда на снимките. Тук може да се открие телефонът на издателството, електронният адрес и дори групата във Фейсбук.

 

Авторите на филма твърдят, че са били силно поразени от теста за потенциални учители в училищата.

 

«Там има въпрос: как се отнасяте към човек, който се присмива над отрязването на глава на член на Ислямска държава? Отговор — той е неверник», — разказват документалистите.

 

За това, че Анкара си сътрудничи с ИД, във филма на RT говорят и самите бойци от терористичната организация, взети в плен след освобождаването на Шадади. Гражданин от Саудитска Арабия признава, че без усилие е пресякъл турско-сирийската граница, той споделя и това, че Турция им е доставяла продукти и храна. Плененият турчин разказва, че неговият командир е дал указания да избяга в Турция при обкръжаване или раняване. Той разказва също за отдавнашните връзки между Ердоган и Ислямска държава. 

Представител на кюрдския отряд за самоотбрана YPG показва на журналистите паспорти на пленени бойци от ИД. На всички от тях са сложени печати на Турция.

«Паспортите са открити в дрехите на трупове на ислямисти. Бойците са били от много държави. Общото при тях е печатът на Турция», — споделя режисьорът. Според него, пленените терористи от ИД разказват, че турски войници на границата със Сирия не е имало.

 

«Един от бойците каза, че му е било лесно да премине през границата и да се запише за член на ИД — отчасти заради това, че това е изгодно на самата Турция. Той обяснил, че Турция от това получава нещо: какво е това нещо — нефт», — отбелязва авторът нафилма.

 

«Много хора ни казаха, че ако Турция бе затворила границата си с ИД…, ако оттам не влизаха хора, оръжие, храна, то те ни биха могли да се лекуват или да почиват в Турция, терористите биха се лишили от най-големия си спонсор», — твърдят документалистите от RT.

 

Преди преминаването на границата терористите се разхождали из Истанбул, снимат се на фона на забележителности. Авторите на филма са получили снимките от изоставена флашка на един от пленените бойци от ИД.

Снимката е направена в Истанбул
Снимката е направена в Истанбул
Снимката е направена в Сирия
Снимката е направена в Сирия

Когато кюрдските отряди за самоотбрана започнали настъплението си, терористите започнали да бягат от Аш-Шадади, хвърляйки не само документи, но и личните си принадлежности, дори обувките си.

 

«В някои от къщите намирахме части от обръснати бради, защото бойците  са бягали, преоблечени в граждански дрехи», — разказа режисьорът.

Аш-Шадади след бягството на терористите от Ислямска държава
Аш-Шадади след бягството на терористите от Ислямска държава

 

 

Документите, литературата и атрибутите, захвърлени о терористите на ИД при бягството им от сирийска територия са неоспорими доказателства за сътрудничеството на Турция и Ислямска държава. Терористите получават финансиране и боеприпаси, Анкара — евтин нефт. И за да може евтината суровина да продължи да влиза в страната, Турция държи все още отворени границите си за терористите. Още документи и документални доказателства, снимки от мястото на бойните действия, интервюта с пленени бойци от ИД гледайте в документалния филм на RT.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;