Трябва да се прекрати сплашването, че Москва ще започне да изпраща танкове в Прибалтика, България или Унгария, заяви в интервю за телевизия Deutsche Welle  заместник министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов.

 

«Трябва да се сложи край на разпространяваните сплашвания, че Русия има намерение да изпрати свои танкове в страните от Балтика, в София или Будапеща. Никой няма намерение да прави това. Такива планове няма. Русия не иска война. Това е смешно, че Русия смята да воюва», — заяви Антонов.

 

Той нарече подобни изказвания от страна на балтийските страни «стар трик».

 

«В страните от Балтика викът «руснаците идват, спасявайте се, докато можете» — това е много стар трик. Той работи и е доказал своята ефективност за получаване на повече пари за отбрана от правителството, както и за финансова подкрепа от страните на Европа, такива като Германия, Франция, Италия и Испания», — заяви заместник министърът. 

 

Западните политици нееднократно наричаха Русия главна заплаха за света. Например, шефът на Пентагона по време на обсъждането на военния бюджет за 2017 г. постави Русия на първо място в списъка на петте глобални заплахи за сигурността на САЩ. Опасенията по повод «руска агресия» се обясняват с експанзията на военната инфраструктура на НАТО на изток и ръста на военните разходи. Москва в отговор на обвиненията за «агресия» нееднократно заявява, че Русия винаги само отговаря на действията на Запада.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;