24 март 1999 година — Генералния секретар на Нато Хавиер Солана дава заповед на генерал Уесли Кларк да започне военна операция срещу Югославия.

 

Причините са формални, но разбира се, предварително е подготвена информационната почва, която анонсира фактическата агресия на Северноатлантическия алианс, като «миротворческа» операция. Струва си да се отбележи, че тогава активно американско участие и «загриженост» проявяват г-н Бил и г-жа Хилари Клинтън, да не пропуснем и Мадлин Олбрайт.

 

 

Американските понятия за мир, сигурно заслужават отделно изследване, в това число и медицинско, защото бомбите пуснати над Югославия, като спасителни, отнемат хиляди животи, причиняват страшни трагедии и разрушения. Като резултат- Югославия е пръсната на парчета, а днес в Косово се разполага една от най-големите военни бази на САЩ.

 

 

Белград, Прищина Ужице, Нови-Сад, Крагуевац, Панчево, Подгорица и много други градове са подложени на ожесточени авиоудари.  По новините излизаха американски генерали и чиновници обяснявайки гордо какво добро дело правят.

 

25

 

 

Борис Елцин отправя обръщение към света, в което моли Клинтън да не прави тази » трагична драматична стъпка»,  но стъпката е направена. Евгений Примаков премиер на Русия по онова време,  по време на пътуване за САЩ дава заповед да обърнат самолета обратно  над  Атлантика и отменя визитата.

 

 

Без санкции от Съвета за Сигурност на ООН, без одобрение на ООН, без да питат когото и да било, САЩ просто обявяват и започват най-мащабната си военна операция на Балканите от Втората световна война.

Военната операция започва на 24 март 1999 година и продължава цели 78 дни.

В резултат на натовските бомбардировки загиват над 2000 мирни жители, тежко ранени са над 7000, унищожени са 82 моста, 422 сгради на образователни учреждения, 48 медицински обекта, инфраструктурата, не са пощадени и храмовете…

това е само официалната статистика, която не описва ужаса и трагедията на всяка едно дете, на всяка една майка, и син и баща, на хората живеели на собствената си земя, в която НАТО пролива кръвтта им.

 


 

Днес в Сърбия и Черна Гора предстоят възпоменателни акции в памет на загиналите и жертвите от бомбардировките на НАТО.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;