Наблюдателите от специалната мониторингова комисия ОБСЕ нееднократно фиксира от началото на годината в Донбас стрелба по обекти от водоснабдителната инфраструктура, което представлява заплаха за самата мрежа, както и за обслужващия я персонал, съобщи пресслужбата на мониторинговата комисия.

 

«От началото на годината Специалната мониторингова комисия е фиксирала многобройни случаи на нарушаване режима на прекратяване на огъня, включително използване на тежка артилерия близо до обекти на водната инфраструктура, което поставя под заплаха живота на работниците и е причина за спиране на ремонтните работи», — се казва в съобщението.

 

Според данни от ОБСЕ, непрестанните бойни действия в източна Украйна довеждат до разрушаване на водоснабдителната инфраструктура, «която е от първостепенно значение за оцеляването на гражданите, ограничава достъпа на жителите и предприятията до чиста, безопасна вода, до нейното приемливо качество и до достатъчното й количество за населението».

 

Специалната мониторингова комисия към  призова двете страни в конфликта в Донбас да гарантират на хората надеждни източници на вода.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;