След като отрядите «Соколите на пустинята» влязоха в града откъм правителственото трасе Дамаск-Палмира-Дейр-ез-Зор, около хотелския комплекс «Семирамис» се завързаха ожесточени боеве. За няколко часа опълченците успяха да изтикат терористите навътре в Палмира.

 

Бойците от отрядите на опълчението «Соколите на пустинята» под командването на сирийската армия се укрепиха на територията на хотелския комплекс на Палмира в юго-източната част на града, съобщи кореспондентът на РИА Новости.

 

Щурмът на Палмира започна след като сирийската армия и опълченците се укрепиха на всички стратегически височини от трите страни на града. Отрядите «Соколите на пустинята» влязоха в Палмира от страната на правителственото трасе Дамаск-Палмира-Дейр-ез-Зор.

 

Ожесточените боеве се завързаха точно до хотелския комплекс «Семирамис». За няколко часа опълченците успяха да сломят отбраната на терористите от ИД и да изтикат метежниците навътре в Палмира.

 

«От левия фланг към Палмира пробиват бойците от сирийската армия на полковник Сухейля. Терористите на този етап контролират височината, на която се намира цитаделата. Сутринта правителствената армия започна щурм без подкрепата на авиацията, защото имаше силна пясъчна буря», — разказва командирът на «Соколите на пустинята» Маджид.

 

Според него, огнева подкрепа оказва артилерията на сирийската армия.

 

Древните развалини на Палмира са включени в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Терористите от ИД завзеха града в средата на май миналата година, след което имаше многобройни съобщения, че унищожават исторически паметници. Според данни от медиите, терористите са взривили храма Баал-Шамин, построен в първи век от нашата ера, разбили са не по-малко от шест статуи, в това число скулптурата на лъва, популярна като «Лъв алат» (древноарабска богиня на небето и дъжда), която е на 2000 години, разрушили са знаменитата антична триумфална арка.

Палмира, храм Баал Шамин
Палмира, храм Баал Шамин
Палмира, храм Баал Шамин, взривен от терористите от Ислямска държава
Палмира, храм Баал Шамин, взривен от терористите от Ислямска държава
Палмира, Лъв алат, на 2000 години.
Палмира, Лъв алат, на 2000 години.
Палмира, Лъв алат, на 200 0 години
Палмира, Лъв алат, на 200 0 години

Президентът на Русия Владимир Путин миналата седмица по време на речта си пред руските военнослужещи, завърнали се от Сирия, изрази увереността си, че Палмира ще бъде освободена от терористите от Ислямска държава. Посланикът на Сирия в Русия Рияд Хадад заяви, че армията на Сирия е подготвена за освобождението на Палмира, благодарение на подкрепата на контингента на руските ВКС.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;