Терористичната групировка Ислямска държава е подготвила и изпратила в Европа за провеждане на атаки минимум 400 бойци, съобщи агенция Асошиейтед прес, позовавайки се на анонимни представители на разузнавателни служби в европейски страни и Ирак.

 

Бойците за атаки в западните страни са подготвени в специални лагери в Ирак, Сирия и вероятно в страните от постсъветския блок, съобщават събеседниците на агенцията. Според техни данни, бойците са получили заповед да изберат подходящото време, място и начини за изпълнение на мисията си.

 

Терористите са обединени с неголеми групи, подобно на тези, които извършиха атаките в Париж през ноември миналата година и в Брюксел във вторник, уточняват източниците на агенцията.

 

Два взрива прогърмяха на международното летище в Брюксел сутринта на 22 март. Третият взрив бе осъществен малко по-късно на метро-станция «Малбек». Отговорността за атентата бе поета от Ислямска държава. В резултат на терористичните актове във вторник в Брюксел загинаха 31 човека, 300 са ранените с различна степен на тежест.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;