От 800 човека, заминали за Сирия от Германия, са се завърнали една трета. 70 от тях са участвали на сирийска територия в бойните действия и имат военен опит, съобщи немското разузнаване.

 

Около 70 човека от потенциално опасните ислямисти са се върнали в последно време от Сирия в Германия, те имат опит от участието си в бойните действия, съобщи представител на немското вътрешно разузнаване.

 

«Разполагаме с данни, че от Германия за Сирия са заминали над 800 човека. Една трета от тях са се върнали. От тази една трета около 70 човека са участвали там в бойни действия и имат военен опит, това го знаем със сигурност. Вероятно те са повече, но имаме информация точно за около 70 човека», — каза източникът.

 

Появилата се преди броени часове информация на агенция AP не може да бъде потвърдена на този етап. Агенцията, позовавайки се на анонимни представители на разузнаването от европейски страни и Ирак съобщи, че терористичната групировка Ислямска държава е подготвила и изпратила в Европа за терористични атаки минимум 400 човека. Бойците за атентатите в западните страни са били подготвени в специални лагери в Ирак, Сирия и вероятно в страните от постсъветския блок, съобщиха събеседниците на агенцията. Според тях, бойците са получили заповед да изберат подходящото време, място и начини за изпълнение на мисията си. Терористите са обединени в неголеми групи, подобни на тези, които извършиха терористичните актове в Париж през ноември миналата година и в Брюксел във вторник, уточниха източниците на агенцията.

 

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;