В реч пред активистите на младежки организации в Истанбул Реджеп Ердоган призова да се демонтира ключовата институция, отговаряща за сигурността в света.

 

Президентът на Турция предложи да се промени системата за постоянно членство в Съвета по сигурност към ООН. А вместо това да се включат в състава му 20 държави, които ще се сменят постоянно. Чрез ротацията на страните, според него, трябва да преминат «всичките 196 държави».

 

Забележете още в този момент ха-ха 🙂 : Не е ясно откъде Ердоган измъкна 3 държави, защото членки на ООН в момента са само 193.

 

Вероятно става въпрос за пробойни в обучението на Ердоган. Може би тук е мястото да си спомним какво разказва по повод наличието на знания в господин Султана един американски учен. Неотдавна той сподели за западно издание, че съпругата на Башар Асад е считала в близкото минало настоящия президент на Турция за «‘човек, който е прочел само една книга в живота си»…

 

По повод ердогановите ротации в ООН, нека да припомним какво каза той:

«Тази система трябва да се реформира. Помислете само: пет постоянни и десет непостоянни члена на Съвета за сигурност към ООН. В Съвета за сигурност към ООН влизат Русия, Великобритания, Франция, САЩ, Китай. Там няма представители на Африка. Те също трябва да имат представителство в тази структура. Няма и представители на Южна Америка. От религиозна гледна точка в тази петорка няма нито една мюсюлманска държава, няма и представители на будистите», — каза Ердоган в присъщия му емоционален стил. 

 

Какво се опитва да направи човекът, който бил прочел само една книга през живота си?

Ето какво.

 

Ердоган фактически иска да ликвидира един от стълбовете на международната архитектура, проектиран по време на Ялтенската конференция през 1945 г. Според споразумението между Сталин, Чърчил и Рузвелт, в основата на дейността на създадената ООН е положен принципът на общото съгласие между великите държави — постоянните членове на Съвета за сигурност, които имат право на вето — САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция.

 

Между другото, Ердоган няма никакви морални основания да желае да събори в праха ялтенския мир. Защото ръководството на собствената му държава по времето на Втората световна война симпатизира откровено на фашистка Германия и се присъединява към антихитлеристката коалиция едва в последния етап от войната, когато изходът е вече повече от очевиден.. Днес Турция, перифразирайки едно изказване на Обама, отново се намира на «тъмната страна в историята». Само припомняме, че миналата седмица Реджеп Ердоган открито се противопостави на преговорното решение на сирийския въпрос, обвинявайки САЩ, ЕС, ООН, Иран и Русия «в нечестни действия в Сирия, пряко или непряко позволяващи на Асад да убива мирни жители».
Тук Ердоган забрави да допълни, че самият той в момента се занимава с масово изтребване, т.е. геноцид над кюрдския народ, както на своя територия, така и на територията на Сирия и Ирак.

 

Реформаторските инициативи на Ердоган целят да отклонят вниманието на турското общество от вътрешните проблеми и собствената му авантюристична неоосманистка политика.

 

Не е тайна, че в Турция в момента има гражданска война. Да се тръби из целия свят, че в страната има терористични актове, дело на кюрдите, е удобно аз Султан Ердоган, да.

Защото точно тези атентати, които въобще, ама въобще нямат почерка на Работническата партия на Кюрдистан, дават възможност на ислямисткото «Величие» «легално» да унищожи този народ.

 

Ердоган трескаво търси съюзници, защото властта му виси на косъм. Той няма подкрепата на партньорите си от НАТО, нито на страните от Близкия Изток.

 

Да, президентът с амбиции на султан на Османската империя дразни дори американците, макар те традиционно да считат Турция за свой съюзник, който могат да управляват по всяко време и с подръчни средства.

 

Ердоган наистина се превърна в онази «кост в гърлото», която не е ясно как САЩ ще успеят все пак да преглътнат без да се задавят.

 

Що се отнася да наличието или липсата на мюсюлмани в ООН, то Ердоган или отново откровено лъже, или отново виждаме пробойни в обучението му. Мюсюлманите са представени в Съвета по сигурност към ООН чрез френските араби, уйгурите и всички останали мюсюлмани, които живеят в Китай, Русия, САЩ…

 

Т.е. мюсюлманите са представени в Съвета по сигурност към ООН, бидейки пълноправни граждани на неговите постоянни членове. Факт!

 

Нещо повече, самата Турция, ако Султан Ердоган е забравил, е светска държава, многоконфесионална по своя състав. Друг е въпросът, че това предното не се харесва на господин Реджеп.

 

Мястото на Русия в Съвета за сигурност към ООН се пада по наследство от СССР. Правото на вето е една от най-важните части от дипломатическото влияние на Русия на международната арена. Форматът на петте постоянни членове на Съвета за сигурност към ООН е един от механизмите, които позволяват да се избегне началото на нова световна война.

 

Друг е въпросът доколко този орган отговаря на съвременните реалности и дали справедливо отразява силите в света. Да, недостатъци има, но това все още не е повод за неговата пълна ликвидация. По отношение на Сирия този орган попречи да се повтори либийският сценарий. Съвета за сигурност отклони резолюцията на САЩ, която фактически даваше зелена светлина за свалянето на Башар Асад.

 

Петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност към ООН разполагат с огромна военна мощ, срещу която никой, ама абсолютно никой друг не може да се противопостави. Точно на тази мощ се дължи и авторитетът на Съвета за сигурност. Нали не можете да си представите, че световните дела ще се решават от гласовете, например, на Сан-Марино или Малта …Все едно да повериш бъдещата история на човечеството на лидерите на… остров Тамбукту.

 

Единият от атентаторите в Брюксел е турчин. С това искам да кажа, че Ердоган вероятно ще се прости и с визите, и с мизите от Европа.

 

Що се отнася до САЩ, Ердоган се е разпасал, защото смята Обама за «куца патица».

 

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;