Великобритания трябва да упражни натиск върху Турция, която продължава да подтиска кюрдското население, се казва в доклада на международната комисия на Камарата на общините в британския парламент.


 

Международната комисия на Камарата на общините в британския парламент смята за недопустимо, Великобритания в замяна на сътрудничество с Турция по мигрантите да си затваря очите на «жестокото подтисничество» от страна на турското правителство по отношение на кюрдите.

 

 

16

 

Великобритания трябва да окаже натиск и да повлияе на Турция да се въздържи от всякакви по-нататъшни действия срещу кюрдското опълчение и да започне да играе конструктивна роля в реализацията на общите цели в борбата с » Ислямска държава».

 

 

За Великобритания е неприемливо, в обмен на сътрудничество с Турция по приоритетния за целия Европейски Съюз въпрос по мигрантите и сключеното на 18 март споразумение, да си затваря очите на жестокото подтискане от страна на турското правителство към кюрдското население, нарушаването на законните им права, се казва в доклада на международната комисия на Камарата на общините, посветен  на ситуацията в Сирия и проблемите свързани с борбата срещу » Ислямска държава».

 

 

Турските власти от декември миналата година провеждат антитерористични операции в редица населени с кюрди региони в юго-източната част на страната, където продължават уличните сблъсъци със силоваци и членове на РПК ( Работническа партия на Кюрдистан).

 

По данни на генщаба на военните сили на Турция, от средата на декември в районите на антитерористичните операции, са били унищожени над 1000 кюрдски бойци. Но представители на прокюрдската Партия за демокрация на народите твърдят, че в хода на операцията са загинали стотици мирни жители.

 

 

18

 

 

 

17

 

По-рано телевизионния канал  RT пусна петиция с призив към световната общественост да обърне внимание на обстоятелствата на масовата гибел на мирни жители в резултат на спецоперация на турските власти. Петицията е създадена от журналисти на RT след като телевизионния канал предостави материалите от направените репортажи на най-големите международни организации, такива като  Human Rights Watch, Amnesty International и МККК, но до сега нито една от тях не е изразила заинтересованост от разследване.

 

Кореспондентът на  RT Уилям Уайтман, един от първите чуждестранни журналисти, който успява да получи достъп в град Джизре разположен в юго-източна Турция, където в продължение на няколко месеца течеше операцията на турската армия, успява да заснеме екслузивни кадри от вътрешността на полуразрушения град. На кадрите се виждат последствията от мащабната операция на турските въоръжени сили: разрушени жилищни квартали, неизбухнали бомби, кръв по стените на сградите. Освен това, журналистът успява в да се срещне и с роднини на загинали мирни жители в Диарбекир.

Благодарение на добре свършената журналистическа работа, страшните факти успяват да видят бял свят и да повдигнат темата, тъй като за времето на операцията на турските сили, журналистите в Турция бяха подложени на репресии и затвор, друга особено важна тема свързана с поведението на Турция.

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;