Главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа американският генерал Филип Бридлав заяви в Тбилиси, че програмата за военна помощ на САЩ има за цел засилване на отбранителната способност на Грузия и задълбочаване на нейната съвместимост със САЩ и НАТО.

 

Американският генерал извърши в Грузия двудневна визита, по време на която проведе срещи на високо ниво. Президентът на Грузия Георгий Маргвелашвили награди генерала с орден «Златното руно» за важен принос в евроатлантическата интеграция на Грузия и за задълбочаване на двустранните отношения между Грузия и САЩ в сферата на отбраната.

 

«Програмата за военна помощ на САЩ е фокусирана върху засилване на отбранителната способност на Грузия и за задълбочаване на съвместимостта на Грузия със САЩ и НАТО. Целта ни е Грузия да е максимално подготвена за този ден, в който НАТО ще вземе решение. Повтарям, че САЩ подкрепят стремежа на Грузия към интеграция със североатлантическия алианс», — заяви генералът пред журналисти.

 

Бридлав отбеляза, че той с нетърпение чака началото на планираните съвместни грузинско-американски военни учения, «които още повече ще сближат Грузия със САЩ, ще засилят двустранното партньорство» и още повече ще приближат Грузия към американските стандарти.

 

«През май 2016 година ученията «Достоен партньор» ще бъдат проведени в рамките на три седмици, в тях ще вземат участие военни от Грузия, САЩ и Великобритания, където ще се осъществи подготовка на силите за реагиране на НАТО. Ученията ще бъдат по-мащабни и подобрени в сравнение с миналогодишните», — заяви Бридлав.

 

През 2015 година в съвместните учения между Грузия и САЩ участваха 400 грузински и над 200 американски военни, те бяха проведоха във военната база Вазиани близо до Тбилиси.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;