Преди малко по-малко от седмица преди терористичните актове в Брюксел президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди, че европейските градове са заплашени от опасност, пише Washington Post.

 

По време на речта си веднага сред взрива на 13 март в Анкара той заяви:

 

«Няма никакви основания бомбата, която се взриви в Анкара да не може да избухне в Брюксел».

 

Отговорност за терористичния акт в Анкара взе група кюрдски бойци, припомня изданието. Лидерът на Турция отдавна се възмущава от неясното отношение на Запада към «кюрдските бойци» (САЩ и техните съюзници си сътрудничеха с някои техни фракции в рамките на борбата с Ислямска държава).

 

Разбира се, Ердоган не е съвсем прав, отбелязва авторът на статията: взривовете в Брюксел се приписват на ислямисти, а конкретно — на членове на Ислямска държава. Тази групировка в миналото нападаше както кюрдите, така и съчувстващите им турци с леви идеологически убеждения.

 

«Няма никакви организирана връзка между последната кървава трагедия в Брюксел и тази в Анкара», пише изданието.

 

Да, наистина,но  все пак има връзка — взривът в почивните дни в Истанбул бе дело не на кюрди, а на ислямисти от Ислямска държава.

 

Ердоган заяви, че «Турция в последно време се сблъсква с една от най-големите и кървави вълни на терора в своята история».

 

Но неговите опоненти считат, че той главно говори за насилието от страна на кюрдите, отколкото за действията на радикалните ислямисти. След взривовете в Брюксел Ердоган посочи уязвимостта и страданията на целия континент — и отново направи извод срещу кюрдите, пише Washington Post.

 

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;