Лидерът на републиканската гонка в борбата за поста президент на САЩ Доналд Тръмп за първи път назова групата експерти, които при победа на изборите ще станат негови външнополитически съветници, съобщи на сайта си вестник «Вашингтон пост«.

 

По време на срещите с ръководството на влиятелното издание Тръмп назовал редица фамилии, обещавайки в близките дни да обнародва имената на още няколко свои съветници. Списъкът се оглавява от сенатора-републиканец Джеф Сешънс. Освен него, в списъка влиза съветникът на палата на представителите в конгреса Вили Фарес, когото Тръм нарича «експерт по борба с тероризма».

 

Става дума и за генерал Китт Келог, бившият главен инспектор в министерството на отбраната Джозеф Щмилтц, а също за експертите в нефтената и газова сфера Картър Пейдж и Джордж Пападопулос.

 

Както отбелязва изданието, «Келог е  генерал-лейтенант от Сухопътните войски на САЩ в оставка, в момента той е вицепрезидент на компанията CACI International и има опит по въпросите на националната отбрана и сигурност».

 

Изданието припомня, че «Шмилтц е бил главен инспектор към министерството на отбраната в началото на президентстването на Джордж Буш-младши». Според данни от изданието, Фарес «преподава в Националния университет за отбрана и консултира членове на конгреса и телекомпании в качеството си на експерт по борба с тероризма в Близкия Изток».

 

Що се отнася до Пейдж, то той, както пише «Вашингтон пост», «е випускник на академията на ВМС на САЩ и работи като управляващ партньор в компанията Global Energy Capital,  а по-рано е бил в корпорация Merrill Lynch».

 

«По-рано той е работил в Съвета по международни отношения и е фокусирал вниманието си върху региона Каспийско море и по въпросите за икономическото развитие на страните от бившия СССР», — пише изданието, позовавайки се «на неговата биография и различни изявления в последните десет години».

 

По отношение на Пападопулос се казва, че той «оглавява международния енергиен център в Лондонския център по международна юриспруденция, а също е бил съветник на Бен Каросн, който по-рано претендира за поста президент на САЩ от Републиканската партия».

 

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ;