Взривовете в Брюксел доказаха, че ЕС е главната мишена на ислямския тероризъм, за което има няколко причини, пише списание Time.

 

Първо, за терористичните актове вече е имало подготвена почва. Всичко започва от пролетта на 2014 година, когато гражданин на Франция, свързан с Ислямска държава, стреля в Еврейския музей в Белгия. След това последва атаката над редакцията на френския седмичник Charlie Hebdo и терористичните актове през есента на миналата година. В резултат загиват над 185 човека. ИД е извършила около 75 терористични актове в 20 държави, без да са включени тук Сирия и Ирак. Колкото повече се изтласква ИД от Близкия Изток, толкова в по-явна се превръща заплахата от страна на ИД за целя свят, пише изданието.

 

Второ, Европа се превърна в своеобразна база за вербуване за ИД. Терористите избират неслучайно град, подходящ за атака. През 2012-2015 г. над 400 човека са заминали от Белгия в Сирия и Ирак, за да се присъединят към ИД. От Франция за този период са заминали 1200 човека. По такъв начин, Париж и Брюксел се превърнаха в европейските «столици», доставящи най-голям брой чуждестранни бойци в Близкия Изток, се казва в статията.

 

Третата причина — неспиращата миграционна криза, която ИД също използва като инструмент за вербуване. През 2015 г. в Европа са пристигнали над 1.1 милиона бежанци, от началото на този период — вече 135 хиляди. Кризата с мигрантите предоставя на радикалите «блестяща възможност» да провокират разкол между мюсюлманския Изток и Запада. Много европейски лидери чрез своята политика са в изгода на ислямистите, заявявайки, че ще приемат само бежанци-християни, пише изданието.

 

Четвърто, ИД се ползва от все по-засилващия се разкол в ЕС. Канцлерът на Германия Ангела Меркел, която фактически е основният лидер в ЕС, с огромно усилие успя да постигне споразумение с Турция за бежанците, обещавайки й безвизов режим. Но след терористичните актове в Брюксел европейците с още по-голяма неохота възприемат факта, че турските граждани ще могат свободно да се придвижват из Европа. Лидерите на редица страни вече заговориха за връщане на вътрешните граници в ЕС. Но това може да сложи край на Шенгенската зона, а заедно с нея да постави под заплаха европейския проект като цяло, се казва в статията.

 

И накрая, Европа отслабва позициите си от предстоящия референдум във Великобритания. Ако такава важна държава от ЕС излезе от него, това поставя под въпрос самото съществуване на Европейския съюз. Освен това, 53 % от французите, над 45 % от немците, испанците и шведите искат да проведат собствени референдуми. Можем само да си представим какво ще се случи, ако в навечерието на гласуването във Великобритания се осъществи терористичен акт. Лидерите на ИД имат много възможности да дестабилизират Европа, пише изданието.

 

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;