Документалният Център  TIHV ( «Фонд по правата на човека в Турция») публикува информационен бюлетин за заявените комендантски часове в периода от 16 август до 18 март в кюрдския регион на Турция.

Съответно, по време на указания период са действали 63 официално потвърдени, продължителни и денонощни комендантски чаове най-малко в 22 района и в 7 града в Юго-Източна Турция.

 

Това са градовете Диарбекир ( 34 пъти), Ширнак ( 9 пъти), Мардин ( 11 пъти), Хаккяри ( 5 пъти), Муш ( 1 път), Елзаг ( 1 път) и Батман ( 2 пъти).

По оценки и данни от преписите по преброяване  на населението от 2014 година, най-малко 1 милион 642 хиляди жители са пострадали по време на тези комендантски часове и основните права на тези хора, такива като правото на живот и здраве, явно са били нарушени.

Съгласно заявление от Министерството на Здравеопазването от 27 февруари 2016 година, най-малко 355 хиляди жители са били принудени да напуснат градовете и районите, в които са живели

 

Съгласно данните от документационния център на Организацията по Правата на Човека в Турция, от 16 август 2015 година( датата на първия обявен комендантски час) до 18 март 2016, най-малко 310 граждански лица са загинали в районите и в периода на действие на официално обявените комендантски часове.

 

 

12

 

Освен това, най-малко 59 тела от Джизре са били погребани, без да бъдат идентифицирани. Сред 310 жертви на граждански лица, са убити 72 деца, 62  жени, 29 от които на възраст над 60 години. Още 79 души не са включени в тези данни във връзка с това, че телата им все още не са идентифицирани.

 

Най-малко 180 граждански лица, за които сведения как са загинали, са се намирали в пределите на границите на своите домове.

162 от тях са били убити в резултат на обстрели или попадание на ракети, и 18 от тях са загинали заради директното влияние на комендантския час върху състоянието на здравето им. Освен това, 137 от тези жертви са изгубили живота си в предела на домовете си , само в района на град Джизре.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;