В Сирия Владимир Путин само за шест месеца показа на света следното: как скромни въоръжени сили могат решително да променят баланса на силите, как не всяка интервенция в Близкия Изток се изразява в «затъване в тресавището», пише Брат Стивънс за Wall Street Journal.

 

«Жалко, че всичко това беше извършено в името на укрепването на две диктатури — руската и сирийската», — се казва в статията.

 

Авторът съветва следващия президент на САЩ да извлече уроци от този опит:

 

  1. Да приеме страна в конфликта, а да не остава извън схватката. Авторът пише, че в Сирия Путин е застанал на страната на режима, в Украйна и Грузия — «на страната на местните руски малцинства» (така е в оригинала, бел.ред.).

«Това е по-добро решение от «метода на Обама», който застава на страната на «историята», стараейки се едновременно да опорочи всички със своите вяли, предизвикващи досада обвинения. Но все пак е по-добре от «метода на Буш», който се състоеше в това, да започне война в името на някакво понятие — например, демокрация — и да умолява съдбата да се намери някакъв умел местен поборник, който да се намеси в понятието», — се казва в статията.

 

2. «Да воюва с чужди ръце». Според автора, на Балканите САЩ използват по такъв начин хърватската армия, в Афганистан — Северния алианс.

 

3. «Да формулира реалистична цел». Според автора, продължителната намеса в Сирия не е по силите на Путин, но той знаеше, че авиацията може да унищожи умерената опозиция и, както се изразява Стивънс, «да превърне сирийската война от вътрешнополитическа в международна — в референдум за това, кой ще победи: режимът или Ислямска държава».

 

4. «Който не играе, той не задава правилата в играта». 

 

«Една от най-важните задачи на военната намеса е да се предопредели изходът от дипломатическите усилия», — припомня авторът.

 

5. «Не се отказвайте от други варианти за действие». Русия си тръгна от Сирия, но не съвсем. Путин поясни, че е готов да върне там руската войска.

 

Стивънс препоръчва на САЩ да признаят, че запазването на единна Сирия е невъзможно. Той счита, че САЩ трябва да одобрят създаването на кюрдска автономия и алавитска държава (при условие, че кланът Асад ще напусне политиката).

 

«Трябва да се унищожи Ислямска държава и другите джихадистки групировки, използвайки масираните групи на ВВС на САЩ в съчетание с коалиционните войски на Саудитска Арабия, Египет и Йордания», — се казва в статията.

 

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;