Как така се случи превръщането на един от най-благополучните градове на Европа, и до известна степен нейна столица, да се превърне в инкубатор и обект на терористични атаки, какво представлява съвременен Брюксел в условията на терористична заплаха и какво е скрито в посланието на терористите? Нека започнем да си задаваме въпроси.

 

iA7gysTNVQU

Часовникия механизъм на брюкселската бомба е бил вероятно включен още преди половин век. През 60-те години на миналото столетие, на вълните на икономическия възход Белгия, както и други европейски страни, имаха нужда от приток на работна сила, и първата миграционна вълна тогава за Белгия, имаше марокански и турски произход.

Със започването на икономическата криза през 1973 година, нуждата от мигранти отпада. Но пък новодошлите нямали вече намерение да се връщат, и решават не само да останат, но и да прехвърлят семействата си в новата родина. Под натискът от протести правителството е принудено да отстъпи пред желанието на трудовите мигранти и да им разреши да бъдат заедно със семействата си. Така започва зараждането на мюсюлманските анклави в Белгия.

После нещата започват да се развиват нарастващо. Мюсюлманите започват да излагат искания за предоставянв на временни места за отправяне на молитви,  после, за въвеждане на ислямознание в училищата, за помощ при строежите на джамии. Кулминацията на този отрязък от историята, се случва през 1974 година с приемането на закон признаващ исляма за официална религия в страната, редом до католицизма протестантсвото, англиканството и юдаимза. Опитите на правителството на Белгия през 90 те години да противостоят на ислямизацията, не се увенчат с успех. И всичко продължава на автопилот.

 

 

eurabia
Всички пътища водят в Моленбек

Програната за събиране на семейства, заедно с либералното миграционно законодателство и една от най-простите процедури за натурализация в Европа, бавно, но сигурно си правеха своето. Притокът на мигранти се увеличаваше от година на година, което позволяваше контактното им заселване, без да бързат да се асимилират. В страната започнаха да се увеличават и мюсюлманските поселения, които пък започнаха да стават огнища на напрежение, на които бавно завираха котели с ислямски фундаментализъм.

 

Един от знаметите такива котли — предградието на Брюксел Моленбек Синт Янс. Този джихадистки оазис с християнско название днес се превръща в основен източник на терористична заплаха за цяла Европа. А парижските атентатори са родом именно от там. Единият от тях Ибрахим Абдеслам ( атентаторът, който се самовзриви в Париж) в Моленбек е бил собственик на много посещавания бар  Les Beguines. И това съвсем не е първия случай, когато «радикали от Моленбек» участват в терористични атентати.

 

zx450y250_2650102

В Моленбек се беше завъртял и мараоканецът Аюба ал- Хазани, който август миналата година се опита да открие огън във влака Амстердам- Париж.

 

» Мултикултурализма и свободата на достъп в Европа, на мигранти от Близкия Изток и Африка за няколко десетилетия превърнаха Брюксел в столица на европейския радикализъм и ислямизъм»- коментира в интервю за RT президента на московския Институт за Близък Изток, Евгени Сатановски.

 

» Демокрацията и правата на човека също много помогнаха,  и като резултат в предградието Моленбек се образува свободна шариатска зона, в която полицията не е стъпвала от десетилетия»

 

С настъпването на » Арабската пролет» разцъфнаха и проблемите. Притокът на мигранти достига критически нива. Наблюдава се тенденция по увеличаване на насилието и престъпността, случаи на атаки от страна на мигранти към местни жители, и «нетолерантността» на мигрантите към местните традиции, които противоречат на законите на шариата, всичко това е само малка част, от дълбочината на проблема, в който все повече влиза Европа.

 

Варианти за изход от кризата?

Експертите са единодушни: ситуацията никак не е утешителна, и за да се справим с тероризма в Европа, се изискват решителни мерки, и едновременно с това е необходимо възраждане на изконните  ценности, възвръщането на националните идентичности на държавите, и най- важното…връщане мястото на християнството и християнските ценности.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;