Този трафик сериозно беше намален след операцията на ВКС ( Военно-космически сили на Русия) по пресичането на незаконната контрабанда, но продължава- заяви дипломат номер едно на Русия Сергей Лавров.

 

Москва продължава да наблюдава непрекъсващия трафик на пръжия и бойци през сирийско-турската граница, заяви в сряда 23 март Сергей Лавров.

 

8

 

 

 

» Ние наблюдаваме продължаващия се  трафик през турската граница и в двете направления. Въпреки, че след като нашите ВКС инициираха операция по пресичането на незаконната контрабанда, в частност, нефт и нефтопродукти от Сирия от контролираните от ИДИЛ територии в Турция, този трафик значително беше намален»- заяви руският външен министър на съвместна прес-конференция с немския си колега Франк Валтер Штайнмайер.

 

 

По думите на Сергей Лавров, този трафик не е напълно прекъснат, но е станал значително по-малко, въпреки това се запазва и активно се използва до границите между два кюрдски анклава на север от Сирия. Именно затова, когато кюрдите се опитват да си извоюват превзетите от ИДИЛ територии, от турска страна се води артилерийски обстрел по позициите на кюрдите, като така се препятства борбата с терористичната организация «Ислямска държава»- констатира главата на руското дипломатическо ведомство.

 

« Ние обръщаме внимание на всички тези факти. Ние настояваме,  резолюцията на Съвета за Сигурност, която изисква прекратяване на каквато и да била търговия с ИДИЛ и други терористи- било то нефт или артефакти- да бъде изпълнена»- в заключение добави Сергей Лавров.
Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;