Президентът на Украйна и вице-президентът на САЩ Джо Байдън по време на телефонен разговор за украинската военнослужеща Надежда Савченко, осъдена в Русия по дело за убийството на руски журналисти, координираха позициите си по нейното завръщане в Украйна, се съобщава на официалния сайт на Порошенко.

 

«Страните координираха позициите си с цел най-скорошното завръщане на Надежда Савченко в Украйна», — се казва в съобщението.

 

Отбелязва се, че Байдън е уверил Порошенко, че «съответните сигнали за незабавното освобождаване» на Савченко ще бъдат изпратени по време на визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Москва.

 

Както съобщи Белият дом, Байдън по време на разговора с президента на Украйна Петро Порошенко е призовал Русия да освободи Савченко, която е призната от руски съд за виновна за убийството на журналистите Ирор Корнелюк и Антон Волошин, в опит за убийство и в незаконно пресичане границата на Русия.

 

«Вице-президентът осъди несправедливата присъда на украинския пилот и член на парламента Надежда Савченко», — се казва в изявлението.

 

Според Белия дом, Байдън и Порошенко са заявили за необходимоста от изпълнение на Минск-2.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;