Поредният рунд междусирийски преговори е на финалната права. Но два дена преди завършването им страните така и не съумяха да стигнат до компромис по който и да е въпрос. Понастоящем делегацията на правителството от една страна и опозицията в лицето на Висшия комитет по преговорите (ВКП) от друга, все пак направиха крачка към сближаване, обменяйки чрез специалния посланик на ООН за Сирия Мистура документи, в които излагат виждането си за изхода от продължаващата вече пет години гражданска война.

 

Впрочем, по повод тези документи на този етап няма съгласие между страните.

 

«Не намираме никаква обща позиция в документа, който беше предаден от правителството чрез специалния посланик на ООН», — коментира в края на срещата с емисаря на международната организация лидерът на делегацията на опозиционния ВКП за преговорите Асаад аз-Зоуби.

 

Делегациите водят в Женева от 14 март непреки преговори — те не се срещат лично, а общуват главно чрез де Мистура.

 

Във вторник емисарят на ООН предаде на делегацията на опозицията, формирана през декември миналата година в Ер-Рияд, разработен от официален Дамаск документ под наименованието «Основни елементи за политическото регулиране». ВКП не е впечатлен от документа.

 

«Хартиите, които ни предава режимът, винаги започват с борбата с тероризма, а ние бихме искали те да започват с прекратяване на тероризма, с който се занимава режимът», — каза аз-Зоуби.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;