След присъединяването на Крим към Русия президентът на САЩ Обама нарече тази страна «регионална държава», чийто действия са обусловени от нейната слабост.

 

«Русия е къде-къде повече от регионална държава, но нейното пристрастие към политиката «кой кого» и сплашването на съседните държави намалява нейното величие», — пише Newsweek.

 

Според изданието, извеждането на войските от Сирия показва, че Русия разбира това.

 

Авторът на статията счита, че не бива да се недооценява Русия. Заедно със САЩ двете държава владеят 90 % от съществуващия на планетата ядрен арсенал. А нейните въоръжени сили превъзхождат по численост армиите на Германия, Франция, Италия и Япония взети заедно.

 

Освен това, по някои въпроси Русия си сътрудничи със Запада. Тя помогна да се сключи сделката с Иран и се договори по стратегическото въоръжение със САЩ. Москва си сътрудничи с другите страни — производителки на нефт за решаване на въпроса за цената на нефта и осъди Северна Корея за нейните ядрени изпитания.

 

«Независимо от това неразумните постъпки намаляват значимостта на Русия», — счита изданието.

 

Към «неразумните» постъпки изданието причислява «войната» с Украйна, ударите по «умерените въстаници» в Сирия, «прекалената реакция» при сваления от Турция руски самолет, «помощта на ултранационалистите във Франция» и подкрепата за излизането на Великобритания от ЕС.

 

«Рядко се случа толкова велика държава едновременно да поставя под заплаха толкова голямо количество важни връзки», — пише авторът на статията.

 

Според изданието, проблемът на Русия е в това, че нейният политически елит е сигурен в своята способност да купи «цинични» eвропейски лидери и да манипулира чрез тях.

 

Изданието счита, че Русия може да повиши значимостта си на международната арена, ако стане по-открита, разбере и се примири със «справедливия» световен ред, ако се откаже от привилегиите и правото си на вето.

 

«Действията на Москва при подриването на правителства, които тя счита за противници, тревожат другите страни. Лицемерието на външната политика превръща Русия в труден партньор, независимо от нейния опитен дипломатически корпус», — отбелязва изданието.

 

(Редакцията изразява пълната си убеденост в собственото си твърдение, че авторът на статията по всяка вероятност има тежка и хронична …температура).

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;