«Сред ранените в атентатите в Брюксел има трима служители на Европейската комисия», — това каза за БНР Кристалина Георгиева, заместник-председател на ЕК.

Тя сподели по темата още:

 

«Това беше удар в сърцето на Европа. Още един път ни доказва, че светът се промени – много повече рискове, радикализацията и ислямизма присъстват навсякъде. Трябва да сме готови за този свят. Това означава работа на службите за сигурност, това значи обществото да има по-голяма чувствителност към този риск. Това означава и да сме обединени в защита на нашите ценности и начин на живот.

 

Атаката беше тест за това доколко след парижките атаки имаме по-добра система за защита на нашите служители. Евакуирахме три сгради, защото те бяха над метростанцията. Една от тях на службата по селско стопанство все още е затворена, защото се опасяваме от структурни проблеми в основата на сградата.

 

Огромна част от терористите са родени тук в Белгия или във Франция, или в някоя от другите страни на Европейския съюз. Защо се получава така, че ние не виждаме ранните признаци на тази омраза, която ги води към това да разрушават щастието, да отнемат живота на невинни хора? Проблемът се състои от три части. Първата е външната политика – това, което става в страните, заразени от конфликти. Трябва да говорим за стабилизиране на тези страни, както и за помагане на хората, които са се оказали в беда в резултат на тези войни. Втората е вътрешни граници, система за безопасност. Третата е обществото да бъде готово да живее в този нов свят».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;