В деня, в който президентът на Европейския съвет Доналд Туск се срещна с президента на Турция Реджеп Ердоган в Истанбул, за да обсъдят решенията около кризата с бежанците, турските власти завзеха медийния холдинг Feza Media Group, включително най-големия ежедневен турски вестник Zaman, пише журналистът Робърт Елис за Independent.

 

Миналия четвъртък по време на заключителните преговори в Брюксел турските власти заставиха кореспондента на немското списание Der Spiegel  в Турция Хаснаим Каим да напусне страната, след като му бе отказано продължаване на журналистическото му удостоверение. На десет от 20-те немски журналисти в Турция също не са им продължени журналистическите удостоверения. Както отбелязва авторът на статията, всичко това противоречи на изявлението на премиера на Турция Ахмет Давутоглу, че «ако в Турция има нещо, ограничаващо свободата на словото, той ще бъде първият, който ще започне борба».

 

Прогонването от Турция на чуждестранните журналисти вече е факт, пише Елис.

 

Неотдавна на аерогарата в Истанбул бе задържан и изпратен обратно датски журналист, който бе обвинен в това, че «заплашва националната сигурност» на Турция. От Турция бяха изгонени норвежски журналист и неговата съпруга от кюрдски произход, както и холандски журналист, който пише за събитията в  юго-източната част на Турция.

 

Самият Ердоган напада отделни журналисти. Например, по време на протестите в парка Гези през 2013 година той обвини ВВС и кореспондента му в Турция в «международен заговор с цел дестабилизация на страната».

 

Проправителствено издание публикува фалшифицирано интервю с журналиста от CNN Кристиан Амампур с цел нейната дискредитация. А след година Ердоган нападна кореспондентката на The Economist, наричайки я «безсрамна жена и активистка, замаскирана под маската на журналистиката».

 

Белият дом оценява потъпкването на свободата на медиите в Турция като «проблем», но не предприема никакви действия, отбелязва авторът на материала.

 

Сега Ердоган разшири трактовката на «тероризма»,  добавяйки към нея критически настроените депутати, учени, писатели и журналисти.

 

През януари 2016 година над хиляди учени подписаха петиция за необходимостта от примирие с кюрдите. В резултат 30 от тях бяха уволнени, 27 временно са отстранени от длъжност, а трима са арестувани «за пропаганда на тероризъм».

 

Докато ЕС и Турция обсъждаха плана за решаването на бежанската криза, два водещи турски бизнесмени — основателят на най-голямата медийна група в Турция Айдин Доган и шефът на най-голямата турска банка Ерсин Езиндже — бяха обвинени в съпричастност към престъпни групировки.

 

А в края на миналата седмица президентът на Турция недвусмислено заяви:

 

«Демокрация, свобода и власт на закона — тези думи повече не представляват за нас никаква ценност».

 

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;