Немския медиахолдинг  Deutsche Welle (DW, «Нова вълна») развива пропаганда дейност в Русия за сметка на бюджета на Германия, при което пари се харчат не само за немския информационен ресурс, но и се опитват да пробият в крупни руски медии. За това заяви в разследването си поллитологът на » Ридуса» Илья Ухов.

 

 

6
Deutsche Welle е немска държавна телерадиокомпания. Сайтът  DW е достъпен на 30 езика- компанията е ориентирана към чуждестанни зрители и слушатели.

За 2014 година за дейността на  DW от бюджета на Германия са били отделени 311 милиона евро, при което 278,5 милиона са отишли за развитие на предаванията в Русия, Украйна, Африка и арабския свят.

» Една от площадките за прокарване на контента на  DW в руските медии е програмата  Geofactor aktuell, която се е излъчвала по телевизия » Дождь» с особено разписание- без анонси и предварително поява в програмата за предавания».

 

В качеството на » независими» експерти DW привличат журналисти с изразена «антикремълска позиция». Дъщерята на покойния Борис Немцов Жана Немцова, се явява сътрудник на  DW и работи за постоянно увеличаване на руската редакция

Всичко това свидетелства, резюмира в разследването си политолога, че Германия се опитва да води директна политическа пропаганда на територията на Русия, скрита под маската на медийни партньори и «изказвания на експертни мнения».

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;