Отново новина разкриваща османските маниери на Ердоган, който все по- смело и безцеремонно налага собствените си правила.

И не е готов да слуша когото и да било за каквото и да било, а ако някой «изнесе мръсните ризи от къщата» ще бъде жестоко наказан. По-сериозно от колкото сме виждали в турските сериали.

Свободата на словото в Турция в последно време се отнема и задушава по най- бързия начин, когато някой от журналистите изрази критика към дйствията на турското ръководство.

За нов жесток натиск върху пресата пише британското издание » Independent»

« Ердоган, получавайки щедри европейски субсидии в замяна на помощ с бежанците, рязко усили преследването на журналисти и на средства за масова информация, включително и западни. И Европейския Съюз си затваря очите,  прибирайки си обратни върнатите от Турция журналисти.»- пише авторът в статията.

 

 

13

 

 

За пример е посочен случай с датски кореспондент, който е бил депортиран със следната формулировка:

» заплаха за националната сигурност». През такава унизителна процедура са минали и холандски и норвежски журналисти, а за местните просто е тишина.

Анкара не е удължила и акредитациите на половината от политическите анализатори и политолози на авторитетния немски «Spiegel», а един от тях е бил принуден да напусне Турция — и това преди срещата на Давутоглу с Меркел, на която турският премиер се закле да защитава свободата на словото.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;