Американците видяха в падането на Съветския съюз шанс свише за сбъдване на дълго лелеяната мечта за глобално лидерство — лидерство, приветствано и дори прието с отворени обятия от тогавашния главно западен свят, а и от редица объркани човеци в източния такъв.

 

Тогава те мечтаеха България да се превърне в Швейцария на Балканите и, колкото и да е странно, горещо вярваха, че това съвсем скоро, просто след малко и ще стане факт…

 

Американците винаги са се смятали за най-важната нация в света и за предопределен негов лидер.

 

Забележете:

 

„Каузата на Америка е каузата на цялото човечество“, казва Бенджамин Франклин по време на Войната за независимост.

 

Забележете и следващия цитат:

 

Съединените щати са „локомотивът на човечеството“, казва в зората на Студената война Дийн Ачесън, а останалата част от света е „вагонната композиция“.

 

Според Запада и днес, дори толкова много години след Студената война, Съединените щати все още са „необходимата нация“, тъй като единствено те притежавали нужната мощ и необходимия интелект, за да обединят международната общност около обща кауза.

 

Така твърди и родната експертно-преходна мисъл.

 

Според  думите на заместник държавния секретар от миналото Строуб Талбът Съединените щати ще определят „силата си — всъщност величието си — не според способността си да постигат или да запазват превъзходството си над останалите, а според способността си да работят заедно с останалите в интерес на международната общност като цяло“.

 

Но къде и в името на кого работи съвременна, а по същество и минала Америка?

 

По ликвидиране на милионите индианци на континента, на който се разположиха агресивните западняци?

 

По ликвидирането на Либия, Ирак, Сирия и още десетки държави по света?

 

По лансирането на ГМО и хиляди специално създадени вируси, за да се инжектират нови и нови печалби за фармацевтичната индустрия или по вкарването на колосално количество отрови чрез проучването и добива на шистов газ където и да е по света?

 

Чрез инициирането на безобразен брой цветни революции, в резултат на което значителна част от планетата е залята от кървав и фанатичен джихадистки ислямизъм?

 

Или чрез създаването в прав текст на самите ислямисти, ал-кайдисти и прочие радикални групировки, помели като ураган милиони обикновени и мирни граждани?

 

Да, американците наблюдаваха как самопреценката им се потвърждава от новия световен ред в зората на демокрацията, а европейците от своя страна първоначално бяха убедени, че новият международен ред ще бъде оформен по модела на Европейския съюз.

 

Eто какво казва по този повод дипломатът Робърт Купър: Европа води света към постмодерна епоха, в която традиционните национални интереси и политиката на силата ще отстъпят пред международното право, наднационалните институции и споделен суверенитет. Културните, етническите и националистическите разделения, измъчвали човечеството и Европа, ще бъдат преодолени от споделените ценности и споделените икономически интереси. Подобно на Съединените щати, ЕС също има амбиции да разшири влиянието си, но по постмодерен начин.

 

Купър си представя разширяващия се съюз като империя на доброволен принцип. Империите в миналото са налагали законите и системата си на управление. Но в епохата след Студената война „никой нищо не налага“. Държавите нямат търпение да се присъединят към „сътрудничещата си империя… посветени на свободата и демокрацията“. „Налице е доброволно самоналагане», — твърди Купър.

 

Прави ви впечатление откъснатостта от действителноста, нали?!

 

Прави ви впечатление липсата на признанието, че по същество ЕС е империя на капитала, нали?!

 

Прави ви впечатление жонглирането с думи и термини, зад които не следва реална подплата, нали?!

 

Суверенитет?! С кого сте суверенни — с задокеанските си наставници?

 

А ако ЕС се смята за суверенна «империя», макар това напълно да не отговаря на действителността, защо ограби суверенитета на държавите-членки на ЕС?!

 

Нима се изгражда и поддържа суверенитет чрез насилствено налагани норми, ограничения и пр., които толерират едни държави пред други?! Които не обслужват интересите на народите на страните от ЕС, а едрия финансов и нндустриален капитал в ЕС и по света?!

 

Е, точно това е същината на eвропейските чиновници — приличат на призраци, извадени от циничния нафталин на собствената си плесенясала себеоценка и сбъркан в темелите на същината си  светоглед.

 

Дали тези фалшиви, лицемерни и цинични европейски и американски лидери действително виждат и съзнават глобалното си раздалечаване от реалните проблеми на народите си?

 

Дали все още продължават да считат, че всички европейски и световни народи трябва да бъдат създадени чрез сбърканата им западно-либерална матрица?

 

Докога ще се съпротивляват на упоритите културни, цивилизационни, религиозни и национални традиции, които се противопоставят на демократичния либерализъм и на пазарния капитализъм и го ерозираха до пълен крах?

 

Фактите говорят следното: Всички перчещи се умозаключения около първенството на американската нация и нуждата от «изработени» по западен и либерално-капиталистически конвейер човешки същества, РУХНАХА още почти в мига, в който бяха формулирани в главите на собствените им гурута.

 

Бъдещето се отказа от тях.

 

Бъдещето гледа в обратната посока.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;