След проведените провинциални избори в Германия, страната бе разтърсена до такава степен, че анализаторите вече твърдят, че са «разместени тектоничните пластове» в страната.

 

Да разгледаме ситуацията в различните партии в Германия.

 

Какво се случи с германските социалдемократи?

 

Те бяха наказани от избирателите не само, защото участват в правителството на «Голямата коалиция» с ХДС с типичната й дясна политика. Партията продължи обезличаването си, бидейки коалиционен партньор, и се превърна в проводник на неолиберална идеология, подкрепи участието на германски въоръжени сили в зоните на конфликт, участва в изграждането на нови и нови бариери между Западна Европа и Изтока като цяло, с което се отдалечи от образа на социално ангажирана партия на светлинни години, буквално избяга от ангажираността си по отношение на мира и международното разбирателство и сигурност. Социалдемократите в Германия са на път да се превърнат в трета партия по въздействието си в страната, защото не предлагат прогресивна и лява алтернатива на дясното статукво в страната.

 

А от това последното категорично поставят самите себе си в позицията на ДЯСНА политическа партия. Което се и забелязва от избирателите.

 

Изборите, проведени в Германия на 13 март 2016 година, са оценка, показател, които електоратът даде И на федералното правителство чрез шамара или подкрепата си към политическите партии в страната.

 

Това бяха първите избори след избухването на бежанската криза в Европа. Те бяха своеобразен референдум за проамериканската политика на канцлера Ангела Меркел.

 

Управляващите партийни коалиции получиха червен картон от избирателите, което означава, че германският народ не желае управлението на страната да продължи по подобен начин и в бъдеще.

 

Най-големият удар в челото получи Християн-демократическият съюз, който претърпя провал и в трите провинции. В нито една от провинциите Меркел не постигна предварително поставените задачи.

 

В Саксония Анхалт ХДС запази първостепенното си място, но даде изключително по-нисък резултат от предишните избори. Тук бяха в коалиция християндемократи и социалдемократи.

 

Мащабна бе загубата на ХДС в Баден Вюртенберг. Загубите там са около 12 %, което си е реален «исторически нокдаун» за управляващите. Особено «кървава» бе загубата в Райнланд Пфалц,  в която провинция всички бяха убедени в победата на властта, но партията се сбогува с 3.4 % от гласовете на избирателите.

 

Най-колосалният губещ от изборите в Германия бе германската социалдемократическа партия. Поражението й в провинциите Саксония Анхалт и Баден Вюртенберг бе очевидно. Там тя е коалиционен партньор с христиандемократите и се прости дори с второто място като политическа сила.

 

Като цяло изборните резултати за германската социалдемокрация бяха катастрофални. 

 

Партията на Зелените е първа политическа сила за първи път. Това до голяма степен това се дължи на харизматичния  й лидер Вилфрид Кречман. Очаква се той да оглави провинциалното председателство на Баден Вюртенберг.

 

Свободните демократи в Германия получиха между 5 и 8.3 %.

 

Левицата запази позицията си в две провинции в западната част на страната и загуби в Саксония Анхалт. Там запази мястото си в парламента с 16.3 %, но загуби 7.3 % от предишните избори.

 

Алтернатива за Германия, която е в спектъра на дясно-популистките партии, надмина прогнозите. В западните германски провинции спечели от 12 до 15 %. В Саксония Анхалт — 24 %. Така дясната партия си осигури места в три провинциални парламента, имайки предвид, че това е първото й участие в избори.

 

Припомняме, че през 2014 година същата партия успя да изпрати свои представители в Европейския парламент. Тогава спечели 24 % в Саксония Анхалт и по такъв начин автоматично се превърна във втора по влияние политическа партия в провинцията.

 

Алтернатива за Германия умело се възползва от страха на избирателите от разрастващата се бежанска криза в страната и така задмина всички десни политически партии в Германия. Някои специалисти прогнозират, че ако парламентарните избори в Германия бъдат проведени днес, то Алтернатива за Германия без усилие ще получи около 11 % и така ще се превърне в трета политическа сила в страната.

 

Кои са причините за възхода на десния популизъм?

  • бежанската криза
  • растящото социално разслоение в германското общество
  • наличие на демократичен дефицит в Германия
  • засилващо се недоверие и недоволство от управляващи политически елит в страната

 

Резултатите от изборите в Германия доказват все по-нарастващото напрежение около подобри коалиции от рода на тази между ХДС и ГСДП.

 

А от гореизброените обществени и геополитически фактори, лидиращи в гарманското общество конкретно и дори на световно ниво, резултатите от провинциалните избори в Германия са показател за дълбоко погрешната и откъсната от действителните събития и стремежи на собствените си народи политика, провеждана от социалдемокрацията въобще.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;