Русия продължава извеждането на авиационната групировка от Сирия, но до момента не е извела артилерията и бронираната техника, разполага допълнително бойни въртолети, пише американският ресурс Stratfor.

 

Оставащите в Сирия руски сили са си поставили важната задача «да контролират ситуацията около прекратяването на огъня и създаването на условия за мирен процес». Авиобаза Хмеймим и пунктът на ВМФ на Русия в Тартус продължават работата си, отбелязва Стратфор.

 

«Сивото ЦРУ», както наричат аналитичния център, публикува снимки от космоса от 17 март. На тях са фиксирани, както се твърди, руската авиобаза в провинция Латакия, а също пристанище Тартус.

 

Според описанието, по време на половината от деня на 17 март над една четвърт от руската авиогрупа е напуснала базата. Съобщава се, че на 15 март са излетели три Су-34 и транспортният Ту-154, по-късно през деня всичките самолети Су-25 и част от транспортните Ил-76, които снабдявали с техника и оборудване, също са напуснали Сирия. Самолетите Су-24 вероятно са напуснали базата след 17 март, добавя Стратфор.

 

Заедно с това аналитичният център добавя, че Русия е разположила в последните няколко дена допълнителни въртолети в авиобазата.

 

«Снимките  показват, че руснаците не просто разширяват инфраструктурата и обектите в авиобазата, но също са разположили допълнителни сили в последните няколко дена. Това са бойните въртолети Ми-28 и Ка-52, които могат да се използват за различни цели: освен защита на обектите, те могат да провеждат бойни операции по търсене и спасяване, както и да оказват подкрепа от въздуха на сухопътните сили», — пише изданието.

 

До момента Русия не е извела Су-30 и Су-35, пише авторът, продължава подкрепата на сухопътните сили на сирийската правителствена армия, която се сражава с ИД около Палмира».

 

Началникът на главното оперативно управление към Генералния щаб на ВС на Русия генерал-лейтенант Сергей Рудскй съобщи пред журналисти, че руските самолети продължават ударите по терористите от ИД и Джебхат ан-Нусра в Сирия, извършват ежедневно около 20-25 полета.

 

По отношение на Туртас, изданието пише, че там «няма операции по товарене на кораби, «макар готовата за товари военна техника да се намира на пристанището. Но тежка артилерия и бронирана техника там няма», — твърди авторът на статията.

 

«Това показва, че Русия продължава да оказва наземна подкрепа на сирийските правителствени сили в операциите им срещу въстаниците от ИД», — пише Stratfor, добавяйки, че има вероятност да се предава руска техника на Сирия, както това се случило с танкове и артилерия в последните месеци.

 

Въздушната операция на Русия в Сирия, където от 2011 г. има гражданска война, продължи 5.5 месеца.

 

Според Министерството на отбраната на Русия са унищожени над 2 000 терористи от Русия, воюващи в Сирия на страната на ислямистите.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;