По време на Великия (чист) четвъртък, който по католическия календар настъпва на 27 март, Папа Франциск ще проведе традиционната служба в центъра за временен прием на мигранти. Както съобщи службата по печата на Светия престол, понтификът ще измие краката, както предполага традицията, на 12 мигранти, очакващи предоставяне на убежище.

 

Освен това, римския папа ще проведе служба, посветена на Великия четвъртък, извън пределите на Рим. Центърът за мигранти се намира в град Кастелнуово ди Порто, недалеко от апостолската столица. Обикновено измиването на краката е ритуал, напомнящ на вярващите, че Исус, преди да бъде хванат, е измил краката на своите ученици-апостоли. Обикновено ритуалът се извършва в катедралната базилика «Св. Йоан». Франциск, който неотдавна отбеляза третата година от възкачването си престола на Свети Петър, не за първи път нарушава традицията. По време на първата си година на престола той влезе в затвор, където изми краката на малолетни затворници, при това не всички бяха християни.

 

Както отбелязва днес ръководителят на службата за печата на Ватикана падре Федерико Ломбарди, графикът на римския папа по време на Страстната седмица няма да претърпи никакви промени във връзка с терористичните актове в Брюксел.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;