Предстоящият на 6 април 2016 година референдум в Холандия относно асоциацията на Украйна в ЕС става все по-гореща тема в европейската политика на фона на геополитическите процеси.

 

1

 

 

Споразумението за асоциация между Украйна и Европейския Съюз е одобрено от почти всички страни-членки на ЕС, договорът за свободна търговия влезе в сила, но на пътя на украинската асоциация с Европа стои още едно препятствие- Холандия.

На 6 април тази година, холандците ще проведат референдум за подкрепа на ратификацията на Споразумението за асоциация между Украйна и ЕС.

Референдумът носи статус на консултативен и коригиращ, но около провеждането му се развихри истинска информационна борба.

Съдейки по социологическите проучвания, се вижда категоричното несъгласие и скептичното отношение на холандците към възможната асоциация на Украйна.

Или с други думи- разграбената и разтерзана Украйна не е желана в ЕС, а цялата й трагедия започна именно от мечтата за евроинтеграция.

Киев и властите на Холандия смятат да повлият на тази тенденция с помощта на реклама- друг е въпросът дали такъв подход има смисъл.

 

 

Какво може да донесе на Украйна холандския референдум?

 

Съгласно холандското законодателство провеждане на реферндум се назначава в случай, че в негова подкрепа се съберат 300 хиляди подписи. Пълното название на самия закон за това — Закон за консултативен коригиращ референдум.

Наречен е «коригиращ» защото негов обект се явяват законодателните инициативи, които са преминали всички процедури на одобрение, но не са встъпили в сила.

Терминът » консултативен»  говори за това, че резултатът не отменя решенията директно, а се явява основание за последващи действия от страна на правителството и парламента. Но пък това не значи, че резултатите от гласуването нямат значение.

За признаването на референдума като проведен, е необходимо в него да са се явили поне 30 % от избирателите, на въпроса, който се поставя за гласуване на референдума, може да се отговори само с «ДА» или «НЕ».

 

На 6 април холандските избиратели ще отговарят на въпроса:» Подкрепяте ли или не подкрепяте Споразумението за асоциация между Украйна и ЕС?»

Има три възможни резултата от този референдум:

На референдума ще гласуват по-малко от 30 % , което ще признае резултатите от гласуването за недействителни ( но така или иначе няма да се смятат за съвсем незначителни)

На референдума ще гласуват повече от 30% избиратели, болшинството, от които ще подкрепят Споразумението за асоциацията.

На референдума ще гласуват повече от 30 % избиратели, болшинството, от които ще са против Споразумението за асоциацията.

 

 

 

 

 

 

Какви са настроенията на холандците?

 

 

Повече от 50 % от жителите на Холандия изразяват увереност, че ще гласуват против асоцията на Украйна на предстоящия референдум.

 

За кого е важна асоциацията на Украйна и ЕС, какво мислят самите украинци, и какво знаят за това, са въпроси, които по една или друга причина не намират адекватни отговори в пространството.

Това, което се вижда с невъоръжено око, е че страната Украйна, е доведена до безпомощно състояние и възстановяването й ще отнеме много време и усилия. А влизането и в ЕС, едва ли ще рещи проблемите й с вълшебна пръчица, както може би наивно вярват някои украинци мечтаещи да бъдат европейци. Европейският Съюз към настоящият момент се намира в задънена улица, а много експерти предричат и разпадането му като политическо и икономическо образувание. Трябва ли и на самата Украйна да бъде част от» потъващия кораб на ЕС», или може би самият ЕС се страхува да не потъне от приемането на толкова проблемната страна. Едно, изглежда очевидно- Европа и ЕС са съвсем чужди и ненужни пътища за Украйна.

 

 

Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;