Резултатите от холандския референдум могат да изменят баланса на силите в Европа, наред с миграционната криза, и с по-нататъшната фрагментация на Европейския Съюз, които налагат разработването на проекти по затварянето на граници.

Резултатите от предстоящия референдум в Холандия не в полза на Споразумението за асоциацията на Украйна и ЕС могат да доведат до нови кризи, които ще изменят баланса на силите в Европа заяви главата на Европейската комисия Жан- Клод Юнкер.

 

 

 

5

 

 

 

» Бих искал холандците да разбират, че важността на това допитване излиза далеч извън рамките на Холандия… и отговор на референдума » Не» може да отвори вратата за континентална криза»- заяви Юнкер

Западът напълно е изгубил ценностите и идентичността си. Дори в контекстта на процеса на фрагментация, усилващия се бежански поток, активизира преговорите за встъпване в ЕС на страни като Украйна и Турция. Защо?

 

Наред с това, голяма част от гражданите на Холандия са против ратифицирането на Соразумението за асоциация между Украйна и ЕС. За това свидетелстват данните от няколко социологически проучвания по темата.

Проучване направено от  EenVandaag показа, че 53 % от запитаните холандци, са категорично против ратифицирането на документа и са уверени, че след провеждането на реферндума, който се планира на 6 април, именно това ще покажат и резултатите.

По-рано в Холандия бяха събрали необходимото количество подписи за провеждането на консултативен референдум относно ратификацията на Споразумението за асоциация с Украйна. Събирането на подписи се случи благодарение на интензивна онлайн-кампания инициирана от блога на GeenStijl, група граждани от  Burgercomite ЕС («Комитет на  граждани ЕС»), евроскептичния мозъчен център » Форум за демокрация» и други.  Както е известно, холандския парламент завърши процедурата по ратифициране на Споразумението за асоциация между Украйна и ЕС на 7 юли 2015 година. Както беше съобщено, Избирателния съвет на Холандия назначи провеждането на реферндум по Споразумението за асоциация на Украйна- ЕС на 6 април 2016 година.

 

Много стари партии и движения в Европа, лидери след разпадането на СССР не успяха да изработят общ цивилизационен проект, който да отговаря пред новите предизвикателства и проблеми на времето, в следствие на което, миграционната криза, серията терористични атентати, актовете на насилие, се превръщат в предвестници, които окончателно фрагментират самия Евросъюз.

 

Разногласията сред страните на ЕС затягат реализацията на по-рано приетите договорки по бежанците. Последната голяма европейска среща на високо ниво не способства за решаването на натрупалите се сериозни проблеми, към които се прибавиха и въпросите за референдум за излизането на Великобритания от ЕС, през 2016 година Европа я очакват съвсем » нерадостни перспективи» .

 

6

 

 

 

Въпреки перспективите за въвеждане на безвизов режим за Украйна в ЕС, сдържащи фактори за пълното получаване на безвизов режим, освен политическата и финансово-икономическа криза в Украйна, са и вълните мигранти, бежанци, терористични атентати, значително увеличаване на актовете на насилие в Европа, започват да излизат извън контрол и носят след себе си съществени ограничения в страните от ЕС.

 

Както отбеляза през януари изданието Project Syndicate, САЩ, «Европа е най-големия пазар в света, на който не му достига единство».

» За дипломатите на САЩ, опасност представляла не тази Европа, която може да бъде силна, а напротив- тази Европа, която може да бъде твърде слаба»- отбелязва американското издание.

Значителното отслабване на Европа, което става все по-осезаемо през 2016 година, според множество експерти и наблюдатели говори за изчерпването на политическия смисъл на ЕС.

 

Едва ли присъединяването на нови членове към пространство намиращо се в непрестанно решаване на кризисни ситуации, би вдъхнало нов живот на ЕС. Тук по-скоро се вижда желанието за използване на неасимилирани територии, които да бъдат използвани за съвсем други цели.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;