Проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател в предаването «Хоризонт до обед»:

 

«Трудно ми е да дам някаква категорична оценка, но детайлите, които изплуват, ни насочват по няколко писти. Първо, това, че този акт е по някакъв начин свързан със задържането на Салах Абдесалам преди няколко дена. Това е човекът, който се е отказал в последния момент да бъде камикадзе, самоубиец, от атентатите от 13 ноември в Париж. Т.е. може да се направи някаква връзка между двете кървави дела.

 

Въпреки, че първото, във Франция, беше много добре организирано, много добре структурирано, това е почеркът на Ислямска държава, който го виждаме в Сирия и Ирак. Докато тука е по-скоро акт на отмъщение, детайлизирана и добре подготвена акция.

 

Много често има спящи клетки, които са постоянно готови. И въпросът е да им се натисне спусъкът. Атентатът в Париж е бил планиран шест месеца по-рано чрез наблюдения, подготовка, помощни групи, камикадзета и т.н. Т.е. всеки един атентат, особено в такъв размер, има собствена програма, собствен профил. И, според мен, той е бил планиран, но самото изпълнение е било предизвикано от задържането на Салах Абдеслам, което показва интересното ситуиране на джихадистите в рамките на цялата тяхна държава. Нека да припомним следното: Белгия е държавата, която е с най-голям брой джихадисти в Европа от глава от населението. Това е много важен факт.

 

Второ, нека да кажем и още нещо: самият координатор, главният координатор на европейския антитерористичен департамент Жил дьо Кершов, е белгиец. Т.е. той трябва да следи за европейската сигурност първо в собствената си държава.

 

Трето, буквално преди 10-15 дена от репортажи от бежански лагер в Белгия се вижда, че бежанци са се разделили на две и едните пеят военните маршове на Ислямска държава, а другите пеят военни песни за Башар Асад. Т.е. всичко това показва, че там има такава обстановка. След като има такива спящи клетки, е трябвало да бъдат взети много отдавна мерките, за да може да е налице противопоставяне на подобен род атентати. Те са в насипно състояние (джихадистите, бел.ред.). Всичко това, което виждаме, потвърждава, че те са в готовност. Считам, че поводът е задържането на Салах Обдеслам.

 

Предвиждането е работа на службите, на отделните техни звена. Нека да припомним пак, някои от службите на френските антитерористи, които с много голяма доза съжаление отбелязаха, че Белгия се явява сила на полевото действие на джихадистите във Франция. В Белгия живеят хората, които извършиха атентатите в Моленбек, а във Франция отиват да извършват атентати.

 

Изводът е, че има нещо, което е прекъснато между двете служби. Очевидно има нещо, което не функционира между двете звена. Ако щете информация. Тука вече се поставя въпроса — каква е координацията между държавите, които са членки на Европейския съюз. 

 

Да повторя — координаторът на ЕС в борбата с тероризма Жил дьо Кершов  е белгиец. Това е неговият град».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;