Белгия е парализирана. Брюксел не прилага ефикасни мерки срещу съвременния тероризъм, това каза за предаването » 12+3″ експертът по антитероризъм полковник Славчо Велков:

 

«Това беше добре организирана, премерена, съгласувана терористична атака.

 

Изводите за атентатите в Брюксел тази сутрин са за добре премерена, организирана и съгласувана терористична атака с мащабите на операция по подбрани, знакови обекти. Тя е много добре изпълнена в техническо отношение и с ужасяващ резултат, тъй като на практика страната, в която е съсредоточено ръководството на Европейския съюз, е парализирана.  

 

Това е удар по Европа. Не е като във Франция.

 

Допускам, че (атаките в Брюксел — бел.ред.) са били предварително и добре организирани и залавянето му (Салах Абдеслам, пряк участник в терористичните атаки в Париж на 13-и ноември, заловен преди дни — бел.ред.) съвпада по време, но всъщност е и сигнал като начало на тези атентати. Той даже произнесе една ключова фраза:

 

 

„Време беше всичко да свърши дотук“.

 

Дори да са били планирани за друго време, това, което се случи, показва, че са направени включително като отговор и демонстрация на мощ. След тези атентати ще последват други.

 

Това е добре организиран атентат, възможно е да е бил извършен и от единаци, но при всички случаи до момента върви като проява на вътрешен тероризъм. Вероятно някои от извършителите са граждани на Европейския съюз и други, които са дошли от регионите на горещите точки.

 

В никакъв случай мерките за сигурност в Брюксел не са били подценени, тъй като Брюксел беше в много висока степен на опасност от терористични атаки. Просто тези мерки, които се вземат, не вършат толкова ефикасна работа срещу заплаха, каквато е съвременния тероризъм.

 

Силата на съвременния тероризъм е, че не може да му се противодейства с конвенционални средства, с въоръжени сили, с танкове и самолети и прочие.

 

След тези атентати ще последват други. Защото процесите по издирването и арестуването на извършителите, след това тяхното задържане, неутрализиране, възможно причиняване на смърт, след това отговор — и така, това е абсурдът с тероризма. Друго не може да последва.

 

Докато не спрат конфликтите в Близкия Изток и причините, които пораждат явлението, не може да говорим за нещо, което да донесе мир. 

 

Има изход от този кошмар, но за това трябва да се обърнете към онези, които вземат решенията — законодателите, политиците. Ние непрекъснато чуваме уверения колко добре сме подготвени за опасностите, а всъщност се оказва, че не сме чак толкова готови.

 

Не мога да кажа дали съм спокоен за сигурността в България, защото аз не отговарям за сигурността в България. Друг човек се занимава с това.

 

Аз не съм спокоен, разбира се, защото България, както показа случая в Сарафово, не е остров на спокойствие.

 

Задайте въпроса си към онези, които са оторизирани, на които за това им плащат, на които им е вменено като отговорност.

 

Доколкото знам те съвсем наскоро заявиха, че България има готовност за всякакви предизвикателства. Даже сега чувам от ваши колеги, тече информация, че в столичното метро ще се провеждат учения с войски — дано да не е вярно, защото това не върши работа.

 

В Брюксел много отдавна са извадени войски и специални сили, като, разбира се, има показен характер, за да внушават спокойствие. В Париж — същото. Даже във Франция има извънредно положение, сега и в Белгия, естествено.

 

Трябва да си даваме сметка без да всяваме паника, че тази заплаха е валидна за всички, които участват в процесите на противодействие.

 

Да, и в Брюксел има засилени мерки за сигурност, но виждате, че е възможно. Не забравяйте, че това не е в най-строго охраняваната зона. Единия взрив е извън периметъра, другият — в зоната на заминаващите. Както на всяко летище.

 

Това са самоубийци-атентатори. Първо, те трудно се спират. И второ, използват се технологични средства за защита и неоткриваемост, т.е. възможно е.

 

Дали трябва да се затегнат мерките в залите за чакащи? Трябва да се обърнете към онези, които отговарят.

 

Като експерт ще ви кажа, че най-добре би било, но това е мое лично мнение, български фирми да бъдат много предпазливи с това какви товари изнасят за района на Саудитска Арабия, защото само през изминалата седмица имаше четири полета с оръжие от летище София за Саудитска Арабия. Това може да предизвика интереса на някого и да насочи вниманието към България. После ще правим изводи и ще се обръщате към експерти, за да ги питате какви са техните мнения. 

 

Има много фактори, които генерират несигурност и създават заплахи. Трябва да се мисли много трезво, трябва да се правят оценки, да се преценява какъв е характерът на заплахата и НЕ постоянно да се обяснява, че НЯМА данни за конкретна заплаха, то и в Брюксел нямаше…, само че вижте какво стана. Заловиха терорист Номер едно, издирван от 13 ноември до сега и всички помислиха, че нещата едва ли не са се уталожили.

 

В случая, обаче, се оказа, че има група или групи, които изобщо не са били обект на интерес вероятно и не са били уловени техните намерения».

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;