В представата за съвременния тероризъм се правят две грешки, които водят до деструктивни политически решения, пише бившият сътрудник на ЦРУ Пол Пилар за National Interest.

 

Първо, хората не знаят, че тероризмът — това е тактика, а не някакъв определен брой хора. Терористите се възприемат като група от «лоши момчета» и се счита, че ако те се унищожат, то проблемът с тероризма ще бъде решен.

 

Второ, продължава Пилар, международният тероризъм често го съотнасат към името на определена групировка. «Ал Кайда», Ислямска държава — щом чуем тези названия, в съзнанието ни възниква образа на международна организация.

 

Подобен начин на мислене, пише Пол Пилар, се наблюдава и в американската политическа сфера. Политиците разширяват антитерористичната операция на САЩ или планират разширяването на такива операции против самопровъзгласили се членове на ИД в Афганистан и Либия. Но ИД — това е само наименование, той е най-популярният в момента в радикалния сунитски свят «бранд», който използват радикалите, които водят борба за власт.

 

Има ли граници тази експанзия? — задава въпрос Пол Пилар.

 

В момента става въпрос за Афганистан и Либия, утре вниманието ще се измести към Сомалия — във всяка точка на Земята, където се чува това наименование. В същото време бойците, наричащи себе си членове на ИД, например в Афганистан, са радикално крило на Талибаните и като такива имат за цел завземането на властта.

 

Подобна тактика едва ли ще доведе до значителни резултати, отбелязва експертът. Колкото повече терористи ликвидират САЩ, толкова повече се увеличава техният брой, а САЩ ще изгубят с това значителни ресурси. Съпътстващият ущърб, причинен по време на антитерористичната операция, може да се превърне в антиамерикански настроения и да доведе до взрив от насилие. По такъв начин, усилията по установяване на мира в една конкретна точка, ще се окажат контрапродуктивни, както това вече се случи в Либия.

 

Стремежът да се борим с тероризма колкото се може по-активно, без да вземаме под внимание неговата същност, ще доведе само до това, че войната с ИД и подобни организации ще се превърне в безкрайна, счита експертът.

 

За началото на глобалната война срещу тероризма обяви президентът на САЩ Джордж Буш-младши след терористичния акт от 11 септември 2001 година. Операцията «Несъкрушима свобода» се проведе в Афганистан, Ирак, Пакистан, Сомалия, Йемен, Индонезия и във Филипините до декември 2014 година.

 

През август 2014 година САЩ сформираха коалиция от страни-партньори за борба срещу ИД в Ирак и Сирия. Операцията получи названието «Непоколебима решителност» и продължава и до днес.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;