Туристическата сфера в Турции търпи големи загуби заради влошилите се отношения  Русия и зачестилите терористични атентати в страната. Експерти отбелязват рязък спад с около 40 % в сравнение с данните от 2015, на желаещите да почиват в Турция. Стотици хотели са обявени за продажба заради ниското търсене.

 

 

plakat_1448467544.jpg.600x450_q85

Както пише изданието  The Wall Street Journal, от 2001 до 2004 година доходите в сферата на туризма в Турция се утрояват и достигат  $34,3 млрд. Освен това, съгласно рейтинга на най-посещавани градове MasterCard Global Destination Cities Index,

Истамбул тогава влиза в топ 5 на най-популярните туристически дестинации, с допълнение, че в страната се наблюдава 7% увеличение на заетостта сред трудоспособното население на страната.

 

Ситуацията обаче кардинално се променя, когато турски изтребител сваля в Сирия руския бомбардировач Су-24 през ноември миналата година.

Варварския акт от страна на Турция предизвиква много осъдителни реакции. Президента на Русия Владимир Путин нарече това » удар в гърба» нанесен от съучастниците на терористите и подписа президентски указ за мерки по безопасност и специални икономически мерки по отношение на Турция.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;