Украинският пилот Надежда Савченко очаква присъдата си в изключително оспорвания процес за убийството на руски журналист. Напълно е вероятно тя да бъде призната за виновна, това ще подхрани враждата между Киев и Москва, пише The Daily Star. 

Съдът в Донецк ще заседава в понеделник и вторник, съдебният процес продължава шест месеца. Прокуратурата настоява за 23 години затвор за 34-годишната навигаторка на въртолет, пише „Дейли стар“.

 

Официален Киев и западните държави обявиха делото за показен политически процес и считат Савченко като последната пешка на агресията на Москва срещу съседната държава. Според изданието, Украйна потвърждава, че счита Москва за поддържник на сепаратистките бунтове, пише авторът на статията.

 

Киев твърди, че Савченко вече е национален герой за Украйна и била отвлечена от проруски сепаратисти в източната част на страната още  през юни 2014 г., после незаконно била преведена през границата в Русия, преди да я зашлевят с фалшиви обвинения, разказва „Дейли стар“.

 

Официална Русия настоява, че Надежда Савченко е замесена във фаталния обстрел на двама руски държавни журналисти по време на службата си като доброволец в прокиевски батальон за борба с бунтовниците, и съответно трябва да бъде съдена справедливо, спрямо вредата, която е нанесла съвсем съзнателно на  руски граждани.

 

„Никой няма съмнение каква ще бъде присъдата“, твърди директорът на изследователския институт за евроатлантическо сътрудничество в Киев Олександър Сушко пред АФП, когото „Дейли стар“ цитира

-

„Въпросът е какво ще стане, след като тя бъде осъдена“, допълва той.

 

Украинският прозападен президент Порошенко обеща да направи „всичко възможно“ да върне Савчено у дома, —  продължава изданието.

 

Суровата присъда, която се очаква за Савченко, може да привлече вниманието на Запада. В същото време Украйна иска налагане на санкции върху  40 души, замесени в скандала около Надежда Савченко.

 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и  външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще направя визита до Москва още другата седмица.  Кери ще акцентира в разговорите си върхуСирия, но е  повече от сигурно, че и съдбата на Савченко също ще се окаже на дневен ред, завършва авторът на статията.

Тагове: ; ; ; ; ; ;