Българката Ирина Бокова има всички шансове да повтори успеха с избора си за генерален директор на най-голямата агенция на ООНЮНЕСКО, и в надпреварата за висшия пост на ООН, твърди бившият ирландски министър по европейските въпроси Дик Рош в материала си, публикуван от американската агенция “Стратфор“, наричана «сивото ЦРУ», цитира БТА.

 

Бокова е със солидна биография и професионален опит, а това е мост между Изтока и Запада. Тя притежава  енергията, квалификацията и всички необходими  контакти буквално с целия “електорат на ООН“, твърди авторът.

 

Бокова е може да се справи с най-сериозното препятствие, с което се сблъскват всички кандидати за поста Генерален секретар на ООН — да спечелят подкрепата на всички членове на Съвета за сигурност.

 

Според авторът, макар и да е странно, най-голямата конкуренция за Бокова идва от друг потенциален български кандидат — заместник-председателя на Европейската комисия  Кристалина Георгиева.

 

Но вместо негативната кампания срещу Бокова да й навреди, тя се оказва предимство за Бокова, пише Дик Рош.

 

Тя се справи и с това с достойнство и показа, че генералният директор на ЮНЕСКО, каквато е тя, има така необходимия за целите на ООН железен характер, за да издържи на всяко злонамерено отношение — най-важното качество за Генерален секретар на  ООН.

 

Още един фактор  накланя везните в полза на Бокова — родната й страна.

 

Въпреки че България не винаги има добър образ в медийното пространство, българският народ, от който тя произлиза, по традиция е етнически толерантен — традицията е устояла и в на най-тежките исторически изпитания в родината на Бокова.

 

По отношение на настоящата бежанска криза българите, макар и пряко засегнати от последиците на мигрантската криза, проявяват съчувствие към хората, прогонени от войната и терора, а българското правителство категорично подкрепи търсенето и постигането на общоевропейско решение.

 

В този  разделен свят, в който живее, в който трагичното равнище на нетърпимост расте блаволомно, българските корени са ценно предимство в надпреварата за ООН, подчертава Дик Рош, бивш ирландски министър по европейските въпроси.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;